1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannialta virallinen anteeksipyyntö sotasankarin kohtelusta

Britannian johto on kymmenien vuosien jälkeen pyytänyt virallisesti anteeksi matemaatikko Alan Turingin tuomitsemista. Brittiarmeijalle työskennellyt Turing onnistui purkamaan saksalaisten lähettämiä salaviestejä, joita natsit pitivät mahdottomina murtaa. Sittemmin hän joutui oikeuteen homoseksuaalisuudesta.

Tuhannet ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa hallitukselta on vaadittu anteeksipyyntöä vainotulle sotasankarille. Sellainen liikeni viimein torstaina, kun pääministeri Gordon Brown myönsi kirjallisessa anteeksipyynnössä Turingin "hirvittävän" kohtelun.

Alan Turing teki itsemurhan 1954. Hän oli saanut oikeuden tuomion törkeästä epäsiveellisyydestä, toisin sanoen homoseksuaalisuudesta. Matemaatikolta evättiin myös turvallisuuslupa, minkä vuoksi hän joutui jättämään työnsä.

- Britannian hallituksen puolesta, ja Alanin työn vuoksi vapaina elävien puolesta, olen ylpeä sanoessani anteeksi. Ansaitsitte paljon parempaa, pääministeri kirjoitti.

Turingin tärkeimpänä saavutuksena pidetään Saksan laivaston Enigma-salakirjoituskoneen purkutyötä. Sodan jälkeen hän suunnitteli yhden ensimmäisistä digitaalisista tietokoneista.