1. yle.fi
  2. Uutiset

Taiwanin ex-presidentti sai elinkautisen korruptiosta

Taiwanin entinen presidentti Chen Shui-bian on tuomittu elinkautiseen vankeuteen korruptiosta ja talousrikoksista. Oikeusistuin Taipeissä tuomitsi Chenin miljoonien eurojen arvoisten lahjusten vastaanottamisesta, rahanpesusta ja rahan kavaltamisesta presidentin toimiston erikoisrahastosta.

Ulkomaat
 Chen Shui-bian
Chen Shui-bianRoberto Escobar / EPA

Chen toimi Taiwanin presidenttinä kaksi kautta vuosina 2000-2008. Syytteiden mukaan hän otti virkakaudellaan vastaan vähintään 6,2 miljoonan euron arvosta lahjuksia hallituksen tekemien maakauppojen yhteydessä. Rahastokavalluksen arvo oli 2,2 miljoonaa euroa. Syytteiden mukaan presidentti Chen väärensi asiakirjoja ja piilotti rahoja sveitsiläisille pankkitileille.

Vankeustuomion lisäksi Chen tuomittiin yli neljän miljoonan euron sakkoihin. Chenin vaimo Wu Shu-chen tuomittiin niinikään elinkautiseen vankeuteen. Hänen poikansa ja miniänsä saivat parin vuoden vankeustuomiot samaan vyyhtiin kuuluvista rikoksista.

Tuomio on ensimmäinen kolme vuotta kestäneessä tutkinta- ja oikeusprosessissa. Chenin mukaan häntä vastaan nostetut syytteet ovat poliittisia. Hän on myöntänyt nostaneensa valtion rahaa väärennetyillä kuiteilla, mutta väittää käyttäneensä rahat "salaisten diplomaattisten tehtävien" rahoittamiseen.

Taiwanin lain mukaan elinkautisen tuomion käsittely jatkuu automaattisesti korkeammassa oikeusasteessa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi