Myrkkyfarkkuja on tullut myyntiin myös Suomeen

Myrkyllistä homeenestoainetta dimetyylifumaraattia sisältäviä farkkuja on tullut myyntiin myös Suomeen. Ruotsissa useista myytävistä farkkumerkeistä on löytynyt kyseistä myrkkyä, kertoi Ruotsin televisio torstaina.

Kotimaa
Farkkuja kaupassa.
YLE

Ruotsissa tutkitut merkit olivat Cheap Monday, Crocker, Lee, Miss Sixty, Nudie ja Wrangler. Vastaavia merkkejä on myynnissä myös Suomessa.

YLE Uutisten tietojen mukaan ainakin Helsingissä on myyty pientä erää farkkuja, joissa dimetyylifumaraattipitoisuudet ovat ylittyneet. Tuotteet vedettiin tänään pois markkinoilta.

Kuluttajavirasto: Hyvin todennäköistä

Kuluttajaviraston mukaan on hyvin todennäköistä, että myrkyllisiä tuotteita on tullut myyntiin Suomeenkin. Kuluttajavirasto selvittää asiaa yhdessä Ruotsin viranomaisten kanssa.

- Tietysti meillä on hyvin yhteiset markkinat EU:ssa. Todennäköistä on, että joitain näitä saattaa meiltäkin löytyä. Asiaa selvitetään, kertoo Kuluttajaviraston tuoteturvallisuusvalvonnan lakimies Pauliina Kanerva.

Kanervan mukaan Kuluttajavirastolle ei ole vielä tullut ilmoituksia yhdestäkään epäilystä. Hän muistuttaa, että vastuu on ensijaisesti maahantuojalla ja jälleenmyyjällä.

- Toiminnanharjoittajille tiedoksi, että mikäli he havaitsevat, että tällaisia tuotteita ovat markkinoille saattaneet, ryhtyvät jo oma-aloitteisesti toimiin vaaran rajoittamiseksi. Laissahan tämä vastuu on siellä elinkeinolla, Kanerva sanoo.

Kuluttajia Kanerva kehottaa olemaan ensisijaisesti yhteydessä myyjään.

Jo pieni pitoituus aiheuttaa oireita

EU-komissio kielsi DMF:a eli dimetyylifumaraatti-kemikaalia sisältävät tuotteet toukokuun alusta lähtien. Tätä ennen aine ehti aiheuttaa ongelmia huonekalukaupalle Suomessa.

Tuolloin Päijät-Hämeen keskussairaalan ihotautien ylilääkäri Tapio Rantanen totesi YLEn Kuningaskuluttajalle, että potilaat reagoivat äärimmäisen pienille pitoisuuksille dimetyylifumaraattia.

- Dimetyylifumaraatti aiheuttaa iholla kosketusyliherkkyysreaktion, jossa ihon pintaan vaeltaa veren valkosoluja ja syntyy tulehdusreaktio, joka kutittaa, vetistää, rakkuloi ja saattaa olla kipeä, Rantanen kertoi.

EU-komission säädöksen mukaan dimetyylifumaraatin pitoisuus ei saa olla yli 0,1 milligrammaa kilossa.

Lähteet: YLE Uutiset