Israel kuohuu - kävikö Netanjahu Moskovassa?

Israelin tiedotusvälineissä on noussut kohu maan pääministerin Benjamin Netanjahun mahdollisesta matkasta Moskovaan. Pääministerin esikuntaa syytetään myös valehtelusta.

Israelin tiedotusvälineet havaitsivat pääministeri Netanjahun kadonneen jäljettömiin maanantaina lähes koko päiväksi. Jonkin ajan kuluttua pääministerin avustajat julkistivat tiedotteen, että Netanjahu oli vieraillut maan tiedustelupalvelun Mossadin salaisessa laitoksessa.

Toimittajat eivät tyytyneet tähän. Keskiviikkona maan suurin sanomalehti Yediot Ahronot julkaisi uutisen, jonka mukaan Netanjahu olisi käynyt salaa Moskovassa keskustelemassa Venäjän mahdollisista asekaupoista Iranin kanssa. Vaikka lopullista vahvistusta tiedolle ei ole saatu, muut tiedotusvälineet ovat saaneet samansuuntaisia tietoja.

Israelissa suhtautudutaan hyvin myötämielisesti maan johdon toimintaan, joka liittyy Israelin turvallisuuteen. Nyt pääministerin esikunnan mahdollinen valehtelu on saanut keskustelun sävyn kiristymään. Netanjahun jo aiemminkin huono maine on lehtien mukaan saanut uuden tahran.

Netanjahun matkan syistä liikkuu erilaisia arvailuja. Hänen uumoillaan esittäneen vastalauseensa aseiden myynnille Iraniin, uhanneen ilmaiskulla tai mahdollisesti keskustelleen Itämerellä siepatun Arctic Sea -laivan vaiheista. Julkisuudessa on liikkunut huhuja, että laiva olisi kuljettanut venäläisiä ilmatorjuntaohjuksia Iraniin.

Venäjä ei ole virallisesti kommentoinut väitteitä Netanjahun vierailusta, mutta venäläinen suuri sanomalehti Kommersant kertoo saaneensa vahvistuksen vierailusta. Lehden mukaan keskustelut koskivat erittäin tärkeitä turvallisuusasioita. Lehti vihjaa, että aihe olisi voinut olla Israelin aikomus tehdä ilmaisku Iraniin.

Netanjahu osallistuu sunnuntaina Kairoon, missä Yhdysvaltain aloitteesta yritetään jälleen käynnistää Lähi-idän rauhanneuvottelut.