Tekopohjavesihankkeen vastustus kovenee

Virttaankankaan tekopohjavesihankkeen vaikutusalueella asuvat kuntien luottamushenkilöt vetoavat torstaina turkulaispäättäjiin hankkeen lopettamiseksi. Allekirjoittajista koostuva lähetystö on luovuttanut puoliltapäivin vetoomuksen Turun valtuuston puheenjohtajalle Jukka Mikkolalle.

Virttaa, Loimaa
Jukka Mikkola (vas.) vastaanotti adressin valtuuskunnalta.
Jukka Mikkola (vas.) vastaanotti adressin valtuuskunnalta.YLE / Devy Nagalingam

Vetoomuksen on allekirjoittanut noin 200 paikallispoliitikkoa. Tekstissä Turun kaupunginvaltuustoa pyydetään luopumaan veden imeyttämisestä Virttaankankaan harjuun. Suunnitelmien mukaan harjuun imeytettäisiin vuorokaudessa 100 miljoonaa litraa vettä (100 000 kuutiota).

Vetoomuksessa vaaditaan, että pohjavesihanke muutettaisiin pintavesihankkeeksi, jossa Kokemäenjoen vesi johdettaisiin Turun nykyiseen vedenpuhdistamoon Halisiin. Tämän myötä Virttaankankaan puhdas pohjavesi ja harjuylänkö säilyisivät myös tuleville sukupolville, todetaan kirjelmässä.

Adressi matkaa tiedoksi

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Mikkola lupasi valtuuskunnalle, että adressi kirjataan kaupungin tiedoksi. Hänen mukaansa muutoksia olemassa oleviin päätöksiin tuskin kuitenkaan tulee.

- Päätökset on jo tehty ja rakentaminen aloitettu. Koskaan ei tietenkään voi sanoa, että asioihin ei voisi vielä vaikuttaa, mutta tässä on kutenkin kyse 300 000 asukkaan vedensaannista, Mikkola muistutti.

Hän ei usko, että adressi saisi aikaan uusia päätöksiä vesihankkeen suhteen.

Valitus EU:hun harkinnassa

Valtuuskunnan puolesta adressin luovuttanut Erkki Kallio uskoo, että nimilistalla on vaikutusta. Hän myös muistuttaa, että tekopohjavesihankkeesta on edelleen vireillä oikeusjuttuja.

- Ei tämä adressi ole viimeinen iskumme. Olemme jo olleet yhteydessä Euroopan unioniinkin. Suomen maineelle on tietenkin kolaus, jos joudumme tästä hakemaan päätöstä EU:sta asti, mutta siihen olemme valmiita, Kallio toteaa.

Kokemuksia pohjavesihankkeista vähän

Jyväskylän lähellä sijaitsevaan Vuonteenharjuun on imeytetty vettä jo yhdeksän vuoden ajan. Jyväskylän Energian käyttöinsinöörin Antero Kuitusen mukaan vedenimeytyskenttiä pyritään siirtämään mahdollisimman usein, jotta harjun luonto ei kärsisi.

- Kyllähän varvut ja mustikat kuolevat sadetusputkien kohdilta. Mitä kauemmin sadetusputkia pidetään samalla paikalla, niin sitä kauemmin luonnon toipuminen kestää.

Myös Laukaassa tekopohjavesilaitosta vastustettiin, mutta Kuitusen mukaan vastustus on nyt laantunut.

- Aluksi veden imeytystä harjuun vastustettiin ja pelättiin, että riisi rupeaa kasvaamaan veden kostuttamalla harjulla. Nyt vastustus on laantunut, kun ihmiset ovat huomanneet, että laitos ei aiheuttanutkaan mitään ympäristökatastrofia.

Laukaan tekopohjavesilaitos on toiminut suunnitellulla tavalla, mutta se eroaa muutamilta osin rakenteilla olevasta Virttaankankaan tekopohjavesilaitoksesta.

Laukaassa vesi imeytetään suihkuttamalla vettä harjun päälle, mutta Virttaankankaalla käytetään imeytysaltaita. Lisäksi Virttaankankaaseen on tarkoitus imeyttää vettä vuorokaudessa lähes seitsemän kertaa enemmän kuin Laukaassa.

Muita mittavia tekopohjavesihankkeita Suomessa ei ole.

Lähteet: YLE Turku