Helsingin sarjakuvafestivaaleilla tarjolla reppumatkasarjakuvia Lähi-idästä

Nuori sarjakuvapiirtäjä Aino Sutinen matkusti viime vuonna kolmeksi kuukaudeksi Lähi-itään. Matka vei rohkean naisen Turkkiin, Syyriaan, Iraniin, Azerbaidzhaniin ja Irakiin. Nyt Helsingin sarjakuvafestivaalien alla häneltä on ilmestynyt esikoissarjakuva-albumi, joka pitää sisällään reppumatkasarjakuvia Lähi-idästä.

kulttuuri

Aino Sutinen kertoo, että sarjakuva-albumi Taksi Kurdistaniin syntyi osaksi matkan aikana.

- Kirjoittelin dialogeja muistiin ja piirsin luonnoksia hauskoista tapauksista ja kulttuurien yhteentörmäyksistä. Valmis teos syntyi matkan jälkeen.

Matkaltaan Aino Sutinen halusi kuvata etenkin sellaisia yllättäviä tilanteita tai asioita, jotka hän näki erikoisina, koska tuli niin erilaisesta kulttuurista.

Yksin matkaava nainen ei selviä aina helpolla

Taksi Kurdistaniin -sarjakuva-albumi kertoo esimerkiksi siitä, ettei Lähi-idässä yksin matkustavalla naisella ole aina helppoa. Välillä joutuu verhoutumaan huntuun, ja välillä täytyy paeta perässä seuraavia miehiä. Sutinen naurahtaa ja sanookin piirtäneensä tästä aiheesta paljon.

- Ehkä se ottaa vähän päähän, kun aletaan seurata kadulla tai käydään käsiksi, koska näen siinä kaksinaismoralismia. Mutta ei matkalla silti niin vaarallista ollut. Enkä haluaisi ajatella niin, että ei voisi lähteä sinne naisena tai että pitäisi kauheasti pelätä.

Sutinen rohkaisee muitakin lähtemään Lähi-itään ja korostaa, että enimmäkseen hänellä oli matkalla oikein turvallinen olo. Seuraavaksi hän on kiinnostunut lähtemään Venäjälle ja Siperian junaan. Siltäkin reissulta löytyisi varmasti aineksia sarjakuvaan.

Omaelämäkerrallisuus on nykysarjakuvan trendi

Taksi Kurdistaniin on omaelämäkerrallinen ja päiväkirjamainen sarjakuva. Saman tyyliin omaelämäkerrallista sarjakuvaa ovat suomessa viime vuosina tehneet esimerkiksi Katja Tukiainen ja Kaisa Leka.

Aino Sutinen on sitä mieltä, että omaelämäkerrallisuus on ollut sarjakuvan trendi jo monta vuotta, eikä pelkästään Suomessa.

- Mutta Suomessa omaelämäkerrallista sarjakuvaa on tehty paljon, ja ne on olleet hyviä. Jos tekijä on oikein rehellinen, niin on tosi antoisaa lukea omaelämäkerrallisia juttuja.

Aino Sutisen innoittajina ovat olleet esimerkiksi Joe Sackon Palestiina-sarjakuvaromaani sekä iranilaisen Marjane Satrapin omaelämäkerralliset sarjakuvat, joissa käsitellään rankkoja aiheita usein humoristisesti.

- Olen sitä mieltä, että maailmasta voi sanoa tosi painavia asioita sarjakuvan muodossa ja myös huumorin keinoin, vaikkei se ihan pelkkää huumoria ole aina, Sutinen virnistää.

Helsingin Sarjakuvafestivaalit tarjoaa jokaiselle jotakin

Tulevana viikonloppuna järjestetään Helsingin sarjakuvafestivaalit, jossa myös Aino Sutinen kertoo uudesta sarjakuva-albumistaan.

Sutinen kehuu Sarjakuvafestivaalia monipuoliseksi tapahtumaksi, josta löytyy jokaiselle jotakin.

- Minua kiinnostaa esimerkiksi vanhan idolini, ruotsalaisen Joakim Pirisen vierailu, Aino Sutinen kertoo.

Helsingin sarjakuvafestivaaleja vietetään viikonlopun ajan kulttuuriareena Gloriassa.

Lähteet: Kultakuume/ Maija Lielahti