Ketä uskoa asuntokaupassa?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Asuntojen hinnat ovat romahtaneet, nyt kannattaa ostaa. Eikun: asuntojen hinnat ovatkin nousussa.

Korot ovat alhaalla, nyt voi ottaa lainaa. Mutta hei, pankit ovat nostaneet marginaalejaan roimasti.

Nyt pitää vauhdittaa Suomen taloutta ja kuluttaa! Mutta vähän joka työpaikalla uhkaillaan lomautuksilla tai irtisanomisilla.

Siis kääk, mitä?

Viime syksynä ja talvena ei omistusasunnosta tuntunut pääsevän eroon millään. Myynti-ilmoitukset roikkuivat netissä ja hintapyynnöt senkun tippuivat, jopa niin paljon että sääliksi kävi myyjiä.

Mutta ostajilla oli hyvät apajat. Eräskin työkaveri sai ostettua upouuden omakotitalon pääkaupunkiseudulta, pilkkahintaan.

Monet ostajat käyttivät häikäilemättä tilannetta hyväkseen ja laittoivat asunnoista poskettoman huonoja tarjouksia - ihan vaan kokeillakseen kepillä jäätä.

Tähän voi tietysti sanoa, että hyvä vain, pääkaupunkiseudun asunnot olivat niin ylihintaisia. Mutta jos oli itse ostanut asunnon vain muutama vuosi sitten, oli siitä jo maksanut sievoisen summan. Useimmille meistä asuntokauppa ei ole keinottelua, eikä kauppoja tehdä kevein perustein.

Ennustaminen on aina vaikeaa, ja tulevaisuuden ennustaminen erityisen vaikeaa. Korkojen arvioidaan nousevan hiukkasen taas viimeistään ensi vuoden puolella. Mutta samalla ennustetaan myös asuntojen hintojen taas reilusti kallistuvan.

Mitä siis tehdä? Ostaako nyt? Vai odottaa? Vai kannattaako omistusasuminen enää ollenkaan jos asuntolainan korkojen verovähennysoikeus poistuukin?

Hulluksihan sitä ihminen tulee jos kyttää jokaista ekonomistin pihahdusta, EKP:n korkopäätöstä tai Saksan autoteollisuuden omistajanvaihdoksia.

Eiköhän nyt päde samat lait kuin aina ennenkin. Ensin kysytään neuvoja. Sitten analysoidaan oma tilanne. Ja sitten tehdään päätös. Ja päätöksenteon jälkeen voi aina taas jossitella.

Anne Achté

Edellinen kolumni

Värisokeat miehet