1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Muurola, Rovaniemi

Myanmarin Keemeh haluaa kotiutua Lappiin

Poe Keemeh laittaa lapsiaan kouluun Rovaniemen Muurolassa. Lapsiltaan Keemeh oppii lisää suomea, sillä kielen hallinta on aasialaisperheen avain suomalaiseen yhteiskuntaan.

Keemeh oppii lisää suomea pojaltaan Korelta joka päivä Kuva: YLE / Hillevi Antikainen

28-vuotias Poe Keemeh tuli Rovaniemelle kaksi vuotta sitten oltuaan sitä ennen kahdeksan vuotta pakolaisleirillä Thaimaassa. Myanmar on näillä näkymin jäänyt lopullisesti taakse, sillä elämä sotilasjuntan hallitsemassa valtiossa ei houkuta.

- En saanut käydä koulua ja maata hallittiin pelolla, sanoo Keemeh, joka käyttää kotimaastaan nimeä Burma. Lupaa ei ollut paljon mihinkään ja mieleen on jäänyt muun muassa kielto, ettei kenkiä saanut käyttää, vaikka sää olisi sitä vaatinut. Keemeh menetti vanhempansa tyttösenä ja sen jälkeen isoäiti huolehti hänestä. 15-vuotiaana Keemeh lähti pakolaisleirille Thaimaahan ja sitä kautta avautui tie Suomeen.

Muurola tuntuu jo hieman kodilta

Poen perheessä on kolme lasta, joista isommat käyvät koulua Muurolassa ja osaavat jo hyvin suomea. Äiti-Keemeh on kotioloissa lastensa innokas oppilas. Äiti kysyy ja lapset vastaavat, mikä tämä tai tuo on suomeksi. Keemeh toivoisi myös kovasti pääsevänsä ohjattuun opetukseen suomen kielen kurssille.

Poen perhe viihtyy hyvin Muurolassa, joka on Keemehin mielestä sopivan rauhallinen lapsiperheelle. Vauvaikäinen kuopus oppii paikkakunnan tavoille päiväkodissa, isommilla on kaveripiirinsä koulussa ja kotipihalla. Kysymykseen paikallisten suhtautumisesta Keemeh naurahtaa hämillisenä.

– Suomalainen kulttuuri on niin erilainen. Jotkut eivät puhu mitään, mutta kun opitaan tuntemaan toisensa, puhutaan koko ajan! Keemeh iloitsee naapureistaan ja ystävistä, joita on saanut Muurolassa. Esimerkiksi kaupassa käynti on helpompaa, kun mukana on suomalainen.

- Koska osaan vasta vähän suomea, tuotteitten ja hintojen kanssa on vielä hieman hankalaa. Mutta Suomi ja Lappi on hyvä. Täällä on vapaus, sanoo Poe Keemeh.

Kansallisuuksien kirjoa

Pakolaiskiintiöstä tulleita myanmarilaisia eli entisen Burman kansalaisia asuu Lapissa 236, joista Rovaniemellä 103, Kemissä 133. Kaikkiaan ulkomaan kansalaisia on Lapissa 2734, Rovaniemellä heistä 1157. Rovaniemen katukuvassa vilisee 82:n maan kansalaisia, joista venäläiset on suurin ryhmä. Ruotsista tulleita on toiseksi eniten ja heistä iso osa on paluumuuttajia eli alun perin lappilaisia.