Hyppää sisältöön

Juha Turuselle syytteet panttivangin ottamisesta

Turkulainen lakimies Juha Turunen saa syytteen panttivangin ottamisesta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja törkeästä kiristyksestä. Turunen kaappasi alkukesästä varakkaan teollisuussuvun nuoren naisen ja vaati tästä lunnasrahoja.

Juha Turusen vangitsemisoikeudenkäynti pidettiin kesäkuun lopulla. Tapauksen esitutkinta on saatu nyt päätökseen. Kuva: YLE

Juha Turunen on esitutkinnassa myöntänyt syyllistyneensä panttivangin ottamiseen.

Valtionsyyttäjän mukaan asiassa on todennäköisiä syitä epäillä, että Turunen on väkivaltaa käyttäen ottanut erään naisen kodistaan panttivangiksi, sulkenut hänet noin 17 päiväksi omassa asunnossaan olevaan vankikoppiin sekä vaatinut ja saanut naisen vanhemmilta lunnaita kahdeksan miljoonaa euroa.

Valtionsyyttäjä on lisäksi päättänyt nostaa syytteen Turusta vastaan törkeästä kavalluksesta ja väärennyksestä vuosina 2007–2008. Turusta epäillään todennäköisin syin anastaneen edunvalvojana alaikäisen henkilön varoja 138 000 euroa. Turunen yritti salata anastuksen kahdella väärellä asiakirjalla, jotka hän toimitti maistraatille.

Helppo juttu poliisille tutkia

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Juha Rautaheimo totesi jo aiemmin jutun vaikuttavan varsin riidattomalta, koska sieppaaja on tunnustanut tekonsa. Syytteen noston takaraja olisi ollut 14. syyskuuta.

Oikeudenkäyntiasiakirjat tulevat salassa pidettäväksi säädettyjä tai määrättäviä asiakirjoja lukuun ottamatta julkisiksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeuden suullisessa käsittelyssä.

Rikosylikomisario Juha Rautaheimo Helsingin poliisista kertoi YLE Uutisille kesäkuussa, että juttu on ollut tutkinnallisesti helppo eikä minkäänlaisia yllätyksiä esitutkinnan edetessä ole tullut vastaan.

- Teon taustat selvisivät hyvin nopeasti sen jälkeen, kun epäilty saatiin kiinni. Epäilty on myöntänyt teon. Hän on toiminut yksin. Kansainvälisiä kytkentöjä ei ole. Teon motiivinakin on ja pysyy raha, Rautaheimo totesi tuolloin.

Kidnappaajaa odottaa jopa 10 vuoden vankeus

Kidnappauksesta voi Suomessa saada jopa kymmenen vuoden tuomion. Tuomio voi olla pidempikin, jos raskauttavia tekijöitä on runsaasti.

Kesäkuinen kidnappaus on ainutlaatuinen tapaus Suomessa, totesi turkulainen asianajaja Seppo Kauppila tuoreeltaan. Oikeusistuimelle tämä on samalla ennakkotapaus.

Vuonna 1995 uudistetun lain mukaan panttivangin ottamisen vankeustuomion pituus on yhden ja kymmenen vuoden välillä.

Rangaistavinta teossa on vapauden riisto ja se, miten kidnapattua on kohdeltu. Lunnasvaatimuksen suuruus ei Kauppilan mukaan vaikuta paljoakaan tuomion suuruuteen.

Asianajaja Seppo Kauppila ei lähtenyt alkukesästä arvioimaan oikeusprosessin pituutta. Kauppila uskoo, että tapaus käsitellään suljettujen ovien takana.

Poikkeuksellinen tapahtuma Suomessa

Helsinkiläisnainen oli siepattuna yli kaksi viikkoa, ja hänet löydettiin metsästä Varsinais-Suomesta Ruskon Vahdolta lauantain, 13. kesäkuuta vastaisena yönä. Hän oli löydettäessä olosuhteisiin nähden hyväkuntoinen.

Nainen vapautettiin suuria lunnaita vastaan. Pakomatkallaan sieppaaja pudotti pakomatkallaan osan lunnasrahoista. Salaperäinen setelikasa löytyi perjantaina Turusta Louhen parkkihallista.

Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajan Hanna Nurmisen 26-vuotias tytär ilmoitettiin kadonneeksi lauantaina 30. toukokuuta. Hän oli kadonnut kotoaan Töölöstä keskiviikkona 27. toukokuuta. Hanna Nurminen kuuluu Herlinien sukuun ja on Suomen rikkaimpia naisia.

Sieppauksen selvittämiseen osallistui poliisin, puolustusvoimien, rajavartioston ja tullin henkilöstöä.

.
.