Riistapelloista apua ylituotantoon

Viljan kasvattaminen eläinten syötäväksi riistapelloilla on kannattavaa alhaisen viljanhinnan kaudella. Maatalousneuvojat suosittelevat riistapeltojen perustamista etenkin tavanomaisen viljelyn tiloille.

riista (liha)
Sami Kuoppamaki ja Reijo Käki
YLE / Eijaleena Martikainen

Maanviljelijä Sami Kuoppamäki kylvi keväällä 8 hehtaarin peltonsa Korvenkylässä riistapelloksi kauralla ja apilalla. Luomuneuvoja Reijo Käki selittää ideaa:

- Riistapelto on tarkoitettu paikaksi, jossa eläimet voivat käydä syömässä - hirvet, jänikset, kauriit, linnut. Pellon pitää olla EU-tukikelpoinen, ja siihen voidaan kylvää riistakasviseos, mutta vain luonnon eläinten ravinnoksi.

Kuoppamäen mielestä oli hyvä idea muuttaa tämä pelto riistapelloksi. Luomukäyttöön siirtyvälle pellolle tämä on hyvä keino parantaa maa kasvukuntoon tuleviksi vuosiksi. Toisaalta toimenpide kannatti nyt, kun viljasta saa huonon hinnan.

- Tämä saattaa olla meidän tilan tämän satokauden taloudellisesti paras kasvi. Viljan tuotantokustannus on valtavan korkea suhteessa siitä saatavaan hintaan, joten pellolla jossa ei tarvitse tehdä muita töitä kuin kylvää, pääsee ehkä omilleen tukien kautta, Kuoppamäki täsmentää.

Kesannon tilalle paremmin tuettu riistapelto

Luonnonhoitopeltoja, joihin riistapeltokin kuuluu, voi olla kooltaan korkeintaan 15 % tilan pinta-alasta. Kiinnostus on lisääntynyt Kymenlaaksossa nykyhinnoittelun myötä.

- Metsän keskellä oleva lohko on erinomainen tähän käyttöön. Riistapelto sopii hyvin luomutilalle mutta vielä paremmin tavanomaisen viljelyn tilalle. Sieltä nurmet yleensä puuttuvat, ja tämä on taloudellisesti huomattavasti parempi vaihtoehto kuin kesanto. Se huolestuttaa, että tavanomaisella puolella luonnonhoitopellot eivät ole lisääntyneet siinä määrin kuin olisi toivottavaa, luomuneuvoja Reijo Käki kertoo.

Sami Kuoppamäki kasvatti riistapellollaan viime vuonna ohraa. Nyt kylvetty apila pysyy kaksivuotisena pellossa ensi kesänkin, jolloin pelto ala on apilanurmena vielä kaksi vuotta.

Korvenkylän apila-kaurapellolle odotetaan syksyn ja talven mittaan kauriita, kurkia ja jäniksiä. Metsästäjät ovat olleet pellosta ja sen ruokailijoista kiinnostuneita.

- Minä suhtaudun asiaan positiivisesti. Erämiehillä on hyvä arvokas harrastus, minuakin hyödyttää kun haittaeläimet vähenevät. Ja kiva on nähdä eläimiä pellolla, vaikka en niiden metsästyksestä olekaan kiinnostunut, Sami Kuoppamäki sanoo.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Eijaleena Martikainen