1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sibeliusfestivaali käyntiin

Torstaina käynnistyneellä Sibeliusfestivaalilla odotetaan taas loppuunmyytyjä konsertteja. Pääosa viikonlopun konserttilipuista on myyty jo ennakkoon. Kymmenettä kertaa järjestettävä festivaali kerää Lahteen noin 3500 Sibeliuksen musiikin ystävää.

Sibeliustalon aula on valmista vastaanottamaan vieraat. Kuva: YLE / Juha-Petri Koponen

- Ensimmäiset ostavat lippunsa jo vuotta aiemmin, kun seuraavan tapahtuman ohjelmisto esitellään, kertoo Sinfonia Lahden markkinointiassistentti Taina Räty.

Erityisesti ulkomaalaiset konserttivieraat ovat Rädyn mukaan ajoissa liikkeellä. Tänä vuonna yleisöstä noin 5 prosenttia tulee Suomen rajojen ulkopuolelta, Euroopasta ja USA:sta. Määrä on hieman vähemmän kuin esimerkiksi viime vuonna.

- Teemme markkinoinnissa yhteistyötä Finland Festivalsin kanssa ja tänä vuonna meillä ei ollut rahaa mainostaa aivan niin paljon kuin aiemmin, Räty kertoo.

Sibeliuksella fanaattisia ystäviä

Kansallissäveltäjällä on innokkaita faneja ympäri maailmaa. Heistä esimerkkinä mm. John Davis, joka on käynyt jokaisella Sibeliusfestivaalilla. - Hän myös luennoin kotimaassaan Englannissa säveltäjästä, tietää Räty.

Pääosa Lahteen saapuvista ulkomaalaisista jää myös kaupungin hotelleihin.

60 % kuulijoista tulee Lahden ulkopuolelta ja 10 % pääkaupunkiseudulta.

Helsingin ja Lahden väliä kulkee myös erityinen Sibeliusfestivaali-bussi, joka kuljettaa ihmiset konserttiin ja takaisin.

Suuntana Eurooppa

Tämänvuotinen festivaali keskittyy Sibeliuksen keskikauden tuotantoon. Ohjelmistossa ovat mm. sinfoniat 2. ja 3., joiden katsotaan kuuluvan teemoiltaan säveltäjän kansainvälisiin, eurooppalaisiin teoksiin.

Konserteista viisi on Sibeliustalossa, lauantainen pianomusiikkikonsertti järjestetään Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa.