Arctic Sean miehistön jäsen kertoo kaappauksesta

Arctic Sean aluksen miehistön jäsen ja omaiset ovat kertoneet kokemuksistaan kaappauksen aikana Ruotsin SVT-televisiokanavalle. Miehistön jäsenet ovat olleet varsin vastentahtoisia kertomaan tapahtumista, ja on epäilty, että Venäjän viranomaiset ovat vaatineet heitä vaikenemaan tapahtumista.

Vera Potehina kertoo miehensä joutuneen kaappaajien näytösteloitukseen. Kuva: SVT

Arctic Sean kaappaus herätti suurta huomiota Arkangelin alueella, josta enemmistö miehistön jäsenistä on kotoisin. Pitkällisen kaappauksen ja sitä seuranneiden kuulustelujen jälkeen yksitoista miehistön viidestätoista jäsenestä pääsi palaamaan koteihinsa.

Oksana Petruhin mies Sergei oli yksi niistä yhdestätoista miehistön jäsenestä, joka Venäjän viranomaiset päästivät palaamaan Arkangeliin.

- Se on kuin eläisi tyhjiössä. Sitä ei voi tajuta kukaan, joka ei ole itse kokenut vastaavaa. Sitä ei huomaa mitään, mitä ympärillä tapahtuu, on aivan omissa maailmoissaan, Oksana Petruh kuvailee tuntemuksiaan kaappauksen aikana.

Sergei Petruh ei itse halunnut antaa haastattelua Ruotsin televisiolle, mutta toinen miehistön jäsen Mihail Potehin suostui kertomaan kaappauksesta. Kaappaajat nousivat Artic Sea -alukselle 24. heinäkuuta Itämerellä Öölannin ja Gotlannin välillä.

- He sanoivat olevansa poliiseja. He sitoivat kaikki ja sulkivat sitten hytteihin. Ennen vapautuksen päivää meidät päästettiin hyteistä vain työtä varten, Miša Potehin kertoo.

Miehiä peloteltiin valeteloituksella

Haastattelussa Potehinilla vaikuttaa olevan suuria vaikeuksia muistella tapahtunutta, ja hänen vaimonsa Vera Potehina täydentää kertomusta.

- Hän ei halua muistella sitä uudestaan. Hänet ja toinen mies vietiin näytösteloitukseen, jolla kaappaajat halusivat osoittaa, kuka komentaa ja mitä miehille kävisi, jos he eivät tottele, Vera Potehina kertoo.

- Heidän kätensä oli sidottu taakse muovisilla nippusiteillä niin tiukasti, että kädet alkoivat turvota.

Kaapparit pakottivat Miša Potehinin maalaamaan Arctic Sean nimen peittoon, jotta alusta ei tunnistettaisi.

- Miestäni roikotettiin metrin päässä laivan kyljestä, jotta hän saisi maalattua aluksen nimen peittoon. Aallot löivät korkeina ja mieheni pelkäsi huuhtoutuvansa mereen mutta aseistautunut kaappaaja seisoi ylhäällä kannella ja vahti häntä, Vera Potehina kertoo.

- Kun muistot tulevat takaisin, hän häkeltyy, on poissaoleva. Joskus kun hän herää öisin, hän ei hetkeen tiedä, missä on, ja se on suuri šokki, Vera Potehina kertoo.

Potehin itse kertoi, että kaappaajat vaikuttivat ammattimaisilta ja näillä saattoi olla taustallaan sotilaskoulutustakin.

- Vaikutelma oli, että he olivat ammattimaisia, hyvin valmistautuneita miehiä, sotilaita tai jotain. Heillä oli aseet ja naamiot ja he toimivat tarkasti määräysten mukaan.