Uusia väkivaltaisuuksia Venäjän Pohjois-Kaukasiassa

Venäjällä Pohjois-Kaukasiassa väkivaltaisuudet jatkuvat. Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissä ainakin kolme miliisiä loukkaantui, kun itsemurhaiskijä räjäytti itsensä lähellä poliisipartiota. Naapuritasavallassa Dagestanissa turvallisuusjoukot kertovat tappaneensa neljä kapinallista.

Ulkomaat

Räjähdys tapahtui Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissä lähellä lukiota. Uutistoimisto Itar-Tass kertoo, että räjähdyksessä kuoli kaksi koulun vartijaa ja loukkaantuneiden joukossa on myös lapsia. Lukiossa olleet on evakuoitu. SIsäministeriön ja turvallisuuspalvelu FSB:n työntekijät tutkivat räjähdyspaikkaa.

Naapuritasavallassa Dagestanissa turvallisuusjoukot piirittivät asuintalon pääkaupungin Mahatshkalan laidalla. Seuranneessa tulitaistelussa kuoli neljä kapinallista, joista yksi oli nainen.

Perjantaina yksi siviili kuoli ja neljä loukkaantui itsemurhaiskussa Ingušian tasavallan suurimmassa kaupungissa Nazranissa.

Väkivaltaisuudet ovat viime aikoina kiihtyneet Pohjois-Kaukasiassa, jossa Venäjä on käynyt kaksi sotaa Tshetshenian itsenäisyyspyrkimysten tukahduttamiseksi. Tshetsheniassa valtaa pitää nyt Venäjän tukema kovaotteinen presidentti Ramzan Kadyrov.

Kesäkuussa Ingushian presidentti Junus-Bek Jevkurov loukkaantui vakavasti hänen autosaattuettaan vastaan tehdyssä pommi-iskussa. Jevkurov palasi tehtäviinsä elokuun lopulla.

Pohjois-Kaukasian laajamittainen työttömyys ja hallinnon syvä korruptio ovat edesauttaneet islamistikapinallisten värväystoimintaa.

Lähteet: AFP, AP