1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Helsinkiläiset saivat kurkistaa Irakin suurlähetystöön

Monet pääkaupungin rakennukset, joissa harva tavallinen kansalainen on päässyt käymään, ovat tällä viikolla avanneet oviaan OpenHouse-Helsinki-tapahtuman vuoksi.

Irakin suurlähetystö oli yksi OpenHouseHelsinki-tapahtuman kohteista. Kuva: YLE

Kolmatta kertaa järjestettävä avointen ovien päivä on herättänyt niin suurta kiinnostusta, että liput jaettiin nopeasti loppuun ja osa arvottiin. Yksi salaisuuksiaan raottaneista rakennuksista oli Irakin suurlähetystö.

OpenHouseHelsinki-päivinä suunnittelijat ja muut asiantuntijat tutustuttavat kansalaisia rakennusten lisäksi kaupunginosiin sekä uusiin ja vanhoihin arkkitehtuurikokonaisuuksiin. Lisäksi tapahtumaan liittyy näyttelyitä suomalaisen arkkitehtuurin ohella myös uudistuvasta Berliinistä.

Torstaista lauantaihin kestävän tapahtuman järjestävät Suomen arkkitehtiliitto SAFA, Helsinki Design Week ja Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto.

Vierailukohteita ovat muun muassa Alvar Aallon kotitalo, Hanasaaren voimalaitos ja Tove Janssonin ateljee. Kävelykierroksia tehdään muun muassa Lapinlahden sairaalan historiallisella puistoalueella.

Suurlähetystöistä vieraita ovat vastaanottaneet Saksa, Norja ja Irak. Sen Kulosaaressa sijaitseva palatsi oli pitkään tyhjillään Saddam Husseinin valtakaudella ja rapistui pahoin. Viime vuosina se on korjattu uuteen uskoon, ja sitä on jopa kutsuttu kauneimmaksi irakilaistyyliseksi rakennukseksi Irakin ulkopuolella.