1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lontoossa kahakka islamin vastaisessa mielenosoituksessa

Lontoossa on puhjennut kahakka moskeijan edustalla järjestetyn islamin vastaisen mielenosoituksen yhteydessä. Kahakka puhkesi, kun paikalle saapui myös suuri joukko muslimeja ja fasismin vastustajia. Poliisi erotti kahakoineet ryhmät toisistaan ja pidätti kymmenen henkilöä.

Mellakkapoliisi puuttui muslimi- ja äärioikeistolaisnuorten kahakkaan Länsi-Lontoossa. Kuva: Andy Rain / EPA

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan noin tuhat ihmistä kokoontui Harrow'n keskusmoskeijan edustalle Luoteis-Lontooseen, jossa islamin leviämistä Euroopassa vastustava äärioikeistolaisryhmä aikoi osoittaa mieltä. Mielenosoittajat vastustavat suunnitelmia rakentaa lähelle toinen moskeija.

Tilanne kärjistyi, kun fasismin vastaisen Unite Against Fascism -järjestön mielenosoittajia ja nuoria muslimeita saapui paikalle puolustaakseen moskeijaa.

BBC:n haastattelemat silminnäkijät kertoivat, että suuri ryhmä nuoria muslimeja ajoi islaminvastaiset mielenosoittajat paikalta ja osa kääntyi myös poliisia vastaan.

Poliisi erotti ryhmät toisistaan ja esti useita ihmisiä tulemasta mielenosoituspaikalle. BBC:n mukaan poliiseja heiteltiin tiilillä ja pulloilla.

Viime viikonloppuna äärioikeistolaisten ja fasismin vastustajien välillä puhkesi yhteenotto Birminghamissa. Poliisi pidätti kymmeniä yhteenottoon osallistuneita.

Britannian paikallishallintoministeri John Denham sanoi, että viimeaikaisten mielenosoitusten taustalla vaikuttanut islaminvastainen English Defence League käyttää menetelmiä, joiden tarkoitus on provosoida väkivaltaan.

The Guardian -sanomalehden haastattelussa Denham vertasi mielenosoituksia brittifasisti Oswald Mosleyn 30-luvulla järjestämiin marsseihin juutalaisten asuinalueiden halki.

Denham sanoi, että Britannian hallitus tarvitsee nykyistä laajemman strategian, jotta rasistit eivät voisi käyttää hyväkseen valkoisten, työväenluokkaisten yhteisöjen huolenaiheita ja pelkoja.