1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjat

Kiantama Oy suunnittelee mustikkauutetehdasta

Lähivuosina nousevan tehtaan investointi on yli 10 miljoonaa euroa. Jalostusasteen nostolla tavoitellaan myös poimijahintojen nousua.

Kuva: YLE / Raine Martikainen

Suunnitelmissa olevan mustikkauutetehtaan saaminen Suomussalmelle parantaisi ja vakauttaisi koko marjabisnestä, kertoo Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta.

- Kyllä teollisuus saa ruoskia itseään, kun se on jättänyt huomioimatta marjabisneksen globalisoitumisen. Meillä pitää pystyä selvästi enemmän jalostamaan paikallisesti marjaa. Ainoastaan sitä kautta on mahdollista nostaa raaka-aineen hintaa joskus tulevaisuudessa. Meidän pitää saada mahdollisimman minimiin se alhaisin jalostusaste, joka on kaikkein haavoittuvaisin, eli pelkka marjan puhdistaminen, kertoo Vasunta.

Mustikkauutetehdas toimittaisi raaka-ainetta erilaisiin luonnontuotevalmisteisiin, kuten antosyaanivalmisteisiin.

Kotimainen marja on niin kallista, ettei kotimainen elintarviketeollisuus voi sitä käyttää. Elintarvikekäyttöön tarkoitettu marja ostetaan lähes kokonaan ulkomailta. Suomalainen marja myydään kiinalaisiin ja japanilaisiin jalostuslaitoksiin. Saatu uute tuodaan takaisin mm. Suomeen ja myydään erittäin paljon kalliimmalla luonnontuotevalmisteissa takaisin suomalaisille.

Aiemmin vahvasti aluetalouteen vaikuttanut marjojen keräystulo ei ole enää merkittävässä asemassa, täräyttää Vasunta. Poimintatulot eivät jää enää maakuntaan, vaan jonnekin aivan muualle. Poimijahinta on niin alhainen, ettei se suomalaisia kiinnosta. Mustikkauutetehdas toisi muutoksen tilanteeseen, uskoo Vasunta.

- Mustikkauutetehdas on kallis investointi ja vaatii paljon tietotaitoa, mutta eniten se nyt on kiinni rahoituksen järjestymisestä. Tehdas olisi saatava pystyyn, jos ei nyt vuoden sisällä, niin seuraavien vuosien aikana. Se on meidän näkemys, sillä tavalla se veisi tätä kokonaisuutta eteenpäin, kertoo Vasunta

Ulkomaalaiset poimivat marjateollisuuden marjat

Luonnonmarjoja viedään vuosittain 23 - 27 miljoonalla eurolla ulkomaille, mutta jalostusasteen nostolla viennin arvon voisi moninkertaistaa. Tällöin myös raaka-aineen hinta voisi nousta tasolle, jolla myös suomalaiset saataisiin uudelleen marjametsään.

Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa kertoo, että loppujen lopuksi tänäkin vuonna marjoja on saatu talteen suunnitellut määrät, mutta lähes kokonaan ulkomaalaisvoimin.

- 90 prosenttia on ulkomaisten poimimaa. Ulkomaiset poimijat on se ainoa tapa saada marjaa jalostukseen. Kyllä se on sellanen juttu että jos nämä ulkolaiset poistetaan täältä niin kotimaisetkin marjastajat menettävät markkinointimahdollisuutensa. Eihän se voi olla niin että näillä määrillä nämä laitokset pysyy pystyssä.

Esimerkiksi Polarican Sotkamon laitos käsittelee marjaa 6-7 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä on kainuulaispoimijoiden keräämää vain muutamia satoja tuhansia kiloja, lopusta huolehtivat ulkomaalaiset poimijat.