Hyppää sisältöön

Punainen viiva on väkevää draamaa

Aulis Sallisen ooppera Punainen viiva saa tänään ensi-iltansa Oulun kaupunginteatterissa. Ilmari Kiannon tarina sijoittuu Suomen ensimmäisten vaalien aikaan. Oopperan on ohjannut Leena Salonen.

Punaisen viivan oopperalaulajat Oulun kaupunginteatterissa syyskuussa 2009. Kuva: YLE / Marko Siekkinen

Teoksen rooleista löytyvät muun muassa kokeneet oopperalaulajat Marjatta Airas ja Sauli Tiilikainen. Tiilikainen on kokenut Sallisen oopperoiden tähti ja tuntee teokset hyvin.

Punaisen viivan tapahtumista on kulunut yli sata vuotta, mutta aihe ei ole laulajan mielestä aikansa elänyt.

- Sata vuotta on loppujen lopuksi lyhyt aika ihmisen historiassa. Punaisen viivan tarina on meille jokaiselle yhtä tuttu kuin silloin, vaikka olosuhteet ovat vaihtuneet ja teknologia on kehittynyt. Kyllä jokainen jossakin elämän tilanteessa kokee tämän vastaavan tilanteen, mikä meille tässä nyt tarjotaan, Sauli Tiilikainen sanoo.

Palkitulle ja maailman lavoja kiertäneelle Tiilikaiselle rooli on tuttu parin vuoden takaa. Oopperalaulaja kokee, että Topin roolissa elämänkokemus on valttia.

- Elämänkokemusta tarvitaan siihen, että sinä pystyt ilmasemaan ne menettämisen tunteet, rakastumisen tunteen, onnen tunteen ja sitä kautta myöskin sen menettämisen.

Hyviä kokemuksia Oulusta

Sauli Tiilikainen on kokenut Aulis Sallisen oopperoiden tulkitsija. Sallisen teoksissa yhdistyy niin ooppera, musiikki kuin teatterikin.

- Hän on lisännyt niihin puherepliikkejä, mitä oopperoissa ei yleensä ole. Sallinen on halunnut panostaa teoksissaan roolihenkilöiden syvyyteen ja myös siihen, että roolihenkilöt pystyvät laulamisen sijaan ilmaisemaan asioita myös puhumalla.

Oulu on Tiilikaiselle tuttu paikka vuosituhannen alkupuolelta, jolloin hän esiintyi Paroni Paakkunaisen oopperassa Kaikkeuden ytimessä. Kokemukset kaupungista ovat olleet positiivisia.

- Olen ihmetellyt tätä yhteistyökykyä ja tätä yhteen hiileen puhaltamista, mikä täällä on vallinut. Oulu Sinfonia, konservatorio, oopperakuoro ja kaupunginteatteri tekevät täällä loistavaa yhteistyötä. Nostan sille kyllä hattua, Sauli Tiilikainen päättää.