Sara Hildénin juhlavuosi huipentuu

Valo ja liike huipentavat Sara Hildénin taidemuseon juhlavuoden. Sara Hildénin säätiön kokoelmassa on nykyään noin 4500 kotimaista ja ulkomaista teosta, joten se on yksi Suomen merkittävimmistä modernin taiteen kokoelmista.

Sara Hildén
YLE / Antti Eintola

Kokoelma sai alkunsa jo 60-luvulla, ja oma museo Näsinneulan kupeeseen avattiin 30 vuotta sitten.

Juhlanäyttelyn runko on omista kokoelmista, ja teema päivitettiin nykyaikaan kutsumalla mukaan nuoren polven tekijöitä niin ulkomailta kuin kotimaastakin.

Kineettinen taide kutittelee kaikkia aisteja

Kaksi metallikuulaa kiertää pöydällä, pyörähtää koloon ja putoaa alas kunnes taas nousee takaisin. Teos on kuvanveistäjä Ilmari Grytan lopputyö Kuvataideakatemiaan, nimeltään Fortuna.

- Halusin luoda teoksen, joka sanelee itse tekemisensä. Tässä on suunnittelemani mekaniikka, joka kontrolloi kuulia, mutta kuulien liike pöydällä on niiden omaa ansiota, Gryta kertoo.

Sara Hildénin museon juhlanäyttely on nimeltään Flash - valoa ja liikettä. Sitä voi tutkia monesta näkökulmasta, sanoo museonjohtaja Riitta Valorinta.

- Kineettinen, eli valon ja liikkeen taide on niin mielenkiintoista, että uskon jokaisen saavan tästä näyttelystä jotain. On insinöörimäistä osaamista, mutta myös kaikille aisteille koettavaa.

Riitta Valorinnan mukaan näyttelyssä on myös leikkisyyttä - kaikki ei ole aivan sitä, miltä näyttää.

60-luvulta nykypäivään

Näyttelyn runko on museon omista kokoelmista - kineettinen taide on kova sana juuri 60-luvulla, jolloin sara Hildén alkoi kartuttaa taidekokoelmaansa. Mukaan kutsutut nuoret tekijät päivittävät kinetiikan käsitteen nykypäivään.

Kuvanveistäjä Petri Eskelinen miettii paikkaansa jatkumossa.

- Katsellessani kirjoista kineettisen taiteen historiaan kuuluvia teoksia tuli jännittävä tunne - aloin miettiä, huomaanko omista teoksistani sellaisia asioita, jotka kytkevät minut perinteeseen johon en koskaan kuvitellut kuuluvani?

Päivittäminen nykyaikaan sopisi oikein hyvin myös kokoelman, säätiön ja museon perustajalle, uskoo museonjohtaja Riitta Valorinta.

- Uskoisin, että jos Sara Hildén näkisi tämän kokonaiaisuuden, hän olisi hyvin ylpeä ja tyytyväinen.

Flash -näyttely avautuu Sara Hildénin taidemuseossa huomenna ja jatkuu tammikuun puoliväliin asti.

Lähteet: YLE Tampere / Reija Grönroos