Marjaana Koskinen: Matti Inkisen tietovuototutkimus suorittamatta

Raisiolainen kansanedustaja Marjaana Koskinen (sd.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen syyttäjän tekemästä poliisin tietovuototutkimuksesta. Koskisen mukaan hallituksen ja oikeusministerin on selvitettävä tapaus Inkisen tietovuoto pikaisesti.

Marjaana Koskinen
Marjaana Koskinen.
Marjaana Koskinen.YLE

Marjaana Koskinen viittaa kysymyksessään Tampereen kihlakunnansyyttäjän Kari Frilanderin tutkimukseen, jonka mukaan edesmenneen SIG-solistin Matti Inkisen rikosepäilyt päätyivät lehdistön tietoon jotakin muuta kautta kuin poliisiviranomaisilta. Todettiin myös, että esitutkintaa suorittaneiden viranomaisten tietoihin pääsi 23 muuta poliisia.

- Kun olen työskennellyt sosiaalitoimessa toimeentulotuen sosiaalityöntekijänä, niin asiakkaiden tiedot ovat salaisia eikä kyseinen tietovuoto, jonka kohteeksi Inkinen joutui, olisi mitenkään mahdollista, koska lainsäädännöllä säädetään salassa pidettävistä tiedoista, Koskinen kirjoittaa.

- Miten on mahdollista, että kihlakunnansyyttäjä Kari Frilander päätyi usean kuukauden tutkimuksen jälkeen, ettei voitu osoittaa, että poliisi olisi vuotanut tietoa esitutkinnan aikana? Kuitenkin on todettu, että esitutkintaa suorittaneiden poliisien lisäksi joukko muita viranomaisia pääsi tietoihin käsiksi.

Koskinen kysyy myös, eivätkö poliiseja koske esitutkinnassa samat säännöt salassa pidettävistä asioista kuin esimerkiksi sosiaaliviranomaisia.

- Miten on mahdollista, että mahdollisesti joukko poliisiviranomaisia on voinut vuotaa esitutkintamateriaalia lehdistölle, ja miten on mahdollista, ettei kihlakunnansyyttäjä pysty selvittämään asiaa? Onko poliisiviranomaisten salassapitosäännöksissä esitutkintaa suoritettaessa tulkintaongelmia? Marjaana Koskinen kyselee.

Raisiolaisen SIG-yhtyeen solisti Matti Inkinen katosi huhtikuun lopussa sen jälkeen, kun 7 päivää -lehti julkaisi jutun Inkistä koskevista rikosepäilyistä. Hänen löydettiin myöhemmin kuolleena Raisionlahdelta.

Lähteet: YLE Turku