106-vuotias purjelaiva ankkuroitui Ouluun

Oululaislähtöinen Mikko Karvonen ankkuroitui perjantai-aamuna Oulun torinrantaan Joanna Saturna -purjelaivallaan. Aluksen onnellinen omistaja kertoo merimiehen elämän olevan unelmien täyttymys.

vesikulkuneuvot
Purjelaiva Joanna Saturna
YLE / Susanna Siironen

- Kesti viisi vuotta, että löysin sopivan laivan Norjan Bergenistä. Tammikuussa 2000 seisoimme laivan kannella ja piti päättää, että onko se nyt tässä vai ei. Hyvä ystäväni oli mukana asiantuntijana ja hän sanoi, että jos meinaa meinata, niin nyt pitää sitten meinata, Mikko Karvonen muistelee Joanna Saturnan päätymistä itselleen.

Purjelaivan ostamisesta alkoivat viisi vuotta kestänyt entisöinti. Alun perin Hollannissa vuonna 1903 vesille laskettu alus purettiin täysin ja rakennettiin uudestaan Suomen merimuseon avustuksella. Vaivannäkö kannatti, sillä nyt Karvonen saa elää unelmaansa. Veri on vetänyt miestä merille jo lapsesta saakka.

- Kaikki lähti Oulusta Kiikelin rannasta. Pikku poikana aloin purjehtimaan täällä Oulussa ja se jäi harrastukseksi. Vuosien aikana nämä laivat ovat vain suurentuneet ja tässä sitä nyt ollaan, Karvonen nauraa.

Karvonen kertoo isän ylpeydellä, että Joanna Saturna oli 1900-luvun alussa kalastusalusten formula ykkönen. Laivan historialla on suuri merkitys Karvoselle.

- Yksi osio tässä minun harrastuksessa on se historiikki ja se elämä, mitä silloin on eletty. Hollantilaisen merimuseon avustuksella sain selvitetty, että alus on todellakin ollut purjelaiva ja mitkä sen vaiheet ovat olleet.

Mikko Karvonen on seilannut aluksellaan ympäri Itämerta vuodesta 2005 asti. Miehen voikin sanoa olevan täysipäiväinen merimies. Vaikka hän kehuu merimiehen elämän olevan täydellistä, on se myös kovaa työtä.

- Kuusi kuukautta purjehditaan ja koko ajan ollaan käytännössä liikkeellä. Talvikausi menee aluksen kunnostuksessa ja seuraavan kesän myynnissä.

Yleisö pääsee tutustumaan alukseen sunnuntaina 13.9. kello 12.00 - 15.00.