1. yle.fi
  2. Uutiset

Afganistanin ääntenlaskenta venyy - Karzai yhä vahvassa johdossa

Afganistanissa istuva presidentti Hamid Karzai on säilyttänyt vahvan johtoasemansa presidentinvaalien ääntenlaskennan edetessä. Karzai on saanut tähän mennessä 54,3 prosenttia äänistä.

Ulkomaat

YK kuitenkin korostaa, ettei vaaleissa ole vielä voittajia. Ääntenlaskentaa viivyttää laajojen vilppiepäilyjen tutkiminen.

Vaalikomission mukaan 92,8 prosenttia äänestyspaikoista on saanut äänet lasketuiksi. Niistä Karzai on saanut 54,3 prosenttia ja hänen vahvin kilpailijansa, entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah 28,1 prosenttia.

Jos Karzain ääniosuus säilyy yli 50 prosentissa, hän tulee valituksi suoraan ensimmäisellä kierroksella. Muussa tapauksessa vaaleissa järjestetään toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen välillä.

YK:n edustajat kuitenkin korostivat lauantaina, ettei vaaleissa ole vielä voittajia. Vaalitulos tiedetään vasta, kun kaikki vilppisyytökset on selvitetty.

Vilppisyytökset johtaneet äänten hylkäämiseen

Tutkinnan alla on satoja tuhansia ääniä, mikä voi viivästyttää tuloksen julkistamista viikkoja. Alun perin vaalituloksen oli määrä olla selvillä 17. syyskuuta.

Riippumattoman vaalikomission mukaan tähän mennessä ääntenlaskennan ulkopuolelle on määrätty vaalivalituskomission määräyksestä runsaat kaksi prosenttia äänistä.

Paikoin ääniä on hylätty, paikoin on määrätty uusi ääntenlaskenta. Vaalivalituskomissio on määrännyt vilpin vuoksi hylättäväksi yli 80 äänestyspaikan äänet ja uusi ääntenlaskenta on määrätty sadoilla äänestyspaikoilla.

Vilppisyytösten ja viivytysten pelätään horjuttavan Afganistanin poliittista vakautta samaan aikaan, kun Taliban-kapinalliset ovat kiihdyttäneet väkivaltaisuuksiaan.

Kymmeniä kuollut väkivaltaisuuksissa

Kymmeniä ihmisiä on kuollut väkivaltaisuuksissa eri puolilla Afganistania perjantaina ja lauantaina.

Lauantain verisin isku tehtiin eteläisessä Uruzganin maakunnassa, jossa tienvarsipommi surmasi 14 siviiliä, sisäministeriö kertoo. Kandaharissa tienvarsipommin räjähdyksessä on kuollut kuusi siviiliä.

Kunduzissa Pohjois-Afganistanissa kapinalliset ovat surmanneet seitsemän poliisia ja Kunarin maakunnassa idässä kuusi paikallisen turvallisuusyrityksen vartijaa.

Naton johtamat joukot puolestaan sanovat surmanneensa joukon kapinallisia Kunduzissa tekemässään iskussa. Maakunnan kuvernöörin mukaan surmansa sai ainakin 12 kapinallista.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, DPA

Lue seuraavaksi