1. yle.fi
  2. Uutiset

HS: Hallitus ei luonut yhtään työpaikkaa

Satatuhatta uutta työpaikkaa luvannut Matti Vanhasen (kesk.) ykköshallitus (2003–2007) ei luonut omin voimin yhtäkään työpaikkaa, ilmenee Helsingin Sanomien internet-sivuillaan julkaisemasta selvityksestä.

talous
Mies menee Etelä-Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimistoon.
YLE / Antti Eintola

Hallitus tuli tunnetuksi lupauksestaan luoda satatuhatta uutta työpaikkaa. Hallituskauden aikana työpaikkoja syntyi kyllä 120 000, mutta HS:n Pellervon taloudelliselta tutkimuslaitokselta saaman laskelman mukaan koko työllisyyden kasvu selittyy talouskasvun vaikutuksella.

Sen sijaan Vanhasen nykyinen hallitus, Vanhanen II, on HS:n mukaan onnistunut luomaan työpaikkoja. Työpaikkoja on hävinnyt vähemmän kuin bkt:n lasku antaisi olettaa.

Myös Paavo Lipposen (sd.) toinen hallitus (1999–2003) onnistui luomaan lisätyöpaikkoja talouskasvun automaattisesti tuomien työpaikkojen lisäksi. Sen sijaan Lipposen ensimmäinen hallitus ei luonut uusia työpaikkoja, kun talouskasvun vetoapu siivotaan pois työllisyysluvuista.

Lopputulos selvityksestä on, että hallitukset eivät ole saaneet paljonkaan aikaan; ne eivät ole tärvänneet työllisyyttä, mutta eivät saaneet sitä paljon paranemaankaan.

Talouden asiantuntijat varoittavat nykyistä hallitusta lopettamasta elvytystä liian aikaisin, sillä työllisyyden heikkeneminen on vasta edessä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi