Hyppää sisältöön

Kyläyhdistys ruokkii taas tuhat ihmistä rosvopaistilla

Lepsalan, Kumun ja Kuivajärven kyläyhdistyksen perinteinen eräilta rosvopaisteineen, perunamuuseineen, lettusineen, rakovalkeineen ja tanssin jytkeineen on tuhannelle ihmiselle vuoden kohokohta. Hartolan kaakkoiskulmalle kokoonnutaan tapaamaan tuttuja ja nauttimaan syksyisestä kuutamoyöstä.

Tuli kuumentaa kallion ja kivien ympäröimää kuoppaa torstai-aamusta perjantai-iltaan. Sen jälkeen kuoppa tyhjennetään ja sinne laitetaan yli 200 kiloa rosvopaistilihoja. Kuva: YLE / Tapani Ripatti

Lepsala-Kumu-Kuivajärven (LKK) -kylätoimikunnan puheenjohtaja Hannu Heinosen mukaan eräiltaan saavutaan kaikkialta Suomesta. Moni kruunaa viikonlopun kyläilyreissun rosvopaistilla. Jotkut saapuvat paikalle asuntovaunuilla, niin kuin se pariskunta, joka löysi toisensa eräillassa. Nyt he palaavat paikalle joka vuosi. Vastaavia romanttisia tarioita on muitakin.

Kaukaisimmat vieraat ovat olleet Meksikosta. Heinosen mukaan Hartolan Kuivajärven maisemat houkuttelevat paikalle enemmänkin lähipaikkakunnilla oleskelevia turisteja. Syksyinen yö kuutamoineen ja edessä avautuivine matalapuisine suomaisemineen lumoaa. Se on Suomi-eksotiikkkaa parhaimmillaan.

Rosvopaistia ja tanssinjytkettä

Eräillan kruunaa tietenkin rosvopaisti. Paistiin käytetään lähes 250 kiloa naudan- ja sianlihaa.

Paistia varten on kaivettu maakuoppa, jossa on kalliopohja ja kivireunukset. Kuoppa täytetään puilla, jotka perinteisesti sytytetään tuleen lauantaista eräiltaa edeltävänä torstaiaamuna. Suuret puut palavat perjantaihin.

Sitten kuoppa tyhjennetään ja täytetään lihoilla. Liha suojataan ja kuoppa peitetään hiekalla. Päälle sytytetään uusi roihu. Lauantai-iltapäivällä kuoppa avataan. Hehkuva kallio, hohkavat kivet sekä kuuma hiekka ovat muhittaneet lihoista suussa sulavan herkullisen rosvopaistin.

Rosvopaistin kanssa vieraat syövät perunamuusia. Siihen on käytetty yli 200 kiloa perunoita, jotka on paikan päällä sementtisekoittimella veivattu muusiksi. Tämän muusin valmistukseen käytetään voita ja maitoa.

Jälkiruuaksi tarjotaan lettusia, joita paistetaan 200 litran taikinasta.

Kestohitti

Kun eräiltoja on pidetty samalla metsäaukealla pidetty jo 17 vuoden ajan, on alueelle rakennettu myös tanssipaikka. Kyläyhdistyksen jäsenet ohjaavat autoilijat oikeille paikoilleen. Pysäköintialueita ja saniteettitiloja on riittävästi. Pisimmät jonot ovatkin lettujen paistopaikan edessä.

Rajamäen metsän reunasta avautuvat eräiltana ja -yönä upeat maisemat yli matalaa metsikköä kasvavan suon, jonka ylle kuu luo loistettaan. Haitari soi, kansa karkeloi ja Kalevi Visan rakentama rakovalkea loimottaa tunnelmaa.

.
.