Syksy saapui Suomeen vähätuulisena

Tänä vuonna syksy on otettu vastaan lähes tuulettomassa säässä. Etelä-Suomessa voimakkaat puhurit ovat pysyneet loitolla korkeapaineen ja vesistöjen lämpöisten pintavesien vuoksi.

Kotimaa
Kaksi vaahteran lehteä aurinkoisella nurmikolla.
YLE

Hurrikaaneihin erikoistunut meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteenlaitokselta kertoo, että suurin syy tuulettomuuteen on pitkään jatkunut korkeapaine loppukesän ja alkusyksyn aikana.

- Korkeapaine on ollut päällä, suoraan tai sitten se on ollut aika lähellä Baltiassa tai Venäjän puolella. Sieltä on ulottunut korkeapaineen selänteitä ajoittain Suomeen ja tuulet ovat olleet aika heikkoja sen osalta.

Tuovisen mukaan järvien pintavedet ovat pysyneet lämpöisinä ja paikoin jopa muutaman asteen normaalia korkeimpina. Tyyni syksy on myös vähätuulisen kesän seurausta. Syyskuun puoleenväliin mennessä vain Suomen pohjoisosassa on koettu myrskyisää säätä.

- Tässähän oli yksi voimakas matalapaine, mikä meni Norjanmeren ja Lapin yli sekä Jäämeren rannikkoa pitkin itään. Kovia myrskypuuskia oli Lappia myöten tuntureilla ja Perämerelläkin mitattiin myrskylukemia.

Tulevien viikkojen säässä ei ole odotettavissa suuria mullistuksia eikä voimakkaita tuulia. Korkeapaine näyttää Tuovisen mukaan viihtyvän Suomen lähipiirissä ainakin vielä syyskuun loppupuolelle saakka.

- Kun lähestytään marras-joulukuuta niin ehkä sitten saadaan enemmän myrskymatalapaineita, jotka ulottuvat idemmäksi Pohjois-Atlantilta. Tavallaan silloin lämpöero on siellä jo tasapainottunut jonkin verran ja sitten kylmä alkaa valua Jäämereltä ja meilläkin syvät matalapaineet alkavat vaikuttaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Mari Mäkinen