Tuhannet osoittivat mieltään Obaman terveydenhuoltouudistusta vastaan

Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa kymmenet tuhannet ihmiset osallistuivat presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistusta vastustavalle marssille. Konservatiivisen kansalaisjärjestön organisoimassa mielenosoituksessa vastustettiin valtion menojen kasvattamista.

Kuva: EPA / Michael Reynolds

Tuhannet mielenosoittajat useista eri osavaltioista marssivat lauantaina Valkoisen talon luota Pennsylvania Avenueta pitkin kongressitalolle Capitolille. Poliisi ei kyennyt arvioimaan, montako mielenosoittajaa kaikkiaan osallistui marssille, mutta lauantaina iltapäivällä marssijoiden joukko ulottui kongressin luota silmänkantamattomiin The Mall -puistoon asti.

Mielenosoittajien mielestä valtion menot kasvavat holtittomasti ja inflaatio kiihtyy, kun rahaa kulutetaan terveydenhuoltoon, talouden elvytyspaketteihin sekä pankkijärjestelmän ja autoteollisuuden pelastamiseen. Mielenosoituksen järjestäjänä oli konservatiivinen kansalaisjärjestö Freedomworks.

Mielenosoitusmarssin tunnelma heijasteli Yhdysvaltain poliittisen ilmapiirin jyrkkää kahtiajakoa. Monet marssille osallistuneet kantoivat kylttejä, joissa luki "Sinä valehtelet", millä viitataan republikaanien kongressiedustajan Joe Wilsonin välihuutoon Obamalle tämän pitäessä puhetta terveydenhuoltouudistuksesta.

Marssilla nähtiin myös kylttejä, joissa Obamaa verrattiin joko Natsi-Saksan johtajaan Adolf Hitleriin tai syytettiin sosialistiksi ja kommunistiksi. Ukrainalaisen maahanmuuttajan kantamassa kyltissä luki: "Sain tarpeeksi sosialismista Neuvostoliitossa."

- Hän on petturi. Hän on joko marxilainen tai kommunisti, ja me emme ole. Hän on täydellisen epäamerikkalainen, Marylandista kotoisin oleva Lois Calzone puolestaan kuvaili presidentti Obamaa uutistoimisto AFP:lle. Calzone myös arvioi, että Saudi-Arabia on Obaman takana. Calzonen tytär puolestaan uskoi Obaman olevan muslimi.

Obama syytti pelottelutaktiikoista

Presidentti Barack Obama puolestaan varoitti kansalaisia vastustajiensa harjoittamista pelottelutaktiikoista. Obama esiintyi joukkokokouksessa demokraattienemmistöisessä Minnesotan osavaltiossa. Obama sanoi olevansa avoin erilaisille ideoille yli ideologisten rajalinjojen mutta sanoi kuulleensa enemmän pelottelua kuin rehellistä väittelyä. Obama sanoi, ettei hän sallisi erityisintressien käyttää vanhoja keinoja asioiden pitämiseksi ennallaan.

- Pelien aika on ohi. Nyt on toiminnan aika, Obama ilmoitti yli 10 000 ihmisen yleisölle Minneapolisissa.

- En hyväksy vallitsevaa asiaintilaa. En tällä kertaa. En nyt, Obama painotti.

Presidentti Obama arvioi, että uudistus maksaisi noin 900 miljardia dollaria eli yli 600 miljardia euroa kymmenen vuoden aikana. Republikaanit sanovat, että uudistus tulisi kalliimmaksi ja siten kasvattaisi Yhdysvaltain jo ennestään suureksi paisunutta budjettialijäämää.

Miljoonat ilman sairausvakuutusta

Yhdysvalloissa terveydenhuollon kustannukset ovat vuosittain noin 2,2 biljoonaa eli 2 200 miljardia dollaria. Terveydenhuollon menot muodostavat 16 prosenttia Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta, mikä on lähes kaksi kertaa OECD-maiden keskiarvon verran.

Samaan aikaan miljoonat kansalaiset jäävät vaille kattavaa terveydenhuoltoa. Arviolta 46 miljoonalla yhdysvaltalaisella ei ole sairausvakuutusta ja lisäksi 25 miljoonalla vakuutusturva ei ole tarpeeksi kattava.

Vaikka monet yhdysvaltalaiset ovat tyytymättömiä terveydenhuoltojärjestelmään, uudistusyritykset ovat osoittautuneet poliittisesti vaikeiksi.

Obaman ajaman uudistuksen tarkoitus olisi laajentaa sairausvakuutusjärjestelmän kattavuutta mutta samalla estää kustannusten jyrkkä kasvu.

Monet yhdysvaltalaiset kuitenkin epäilevät uudistuksen tarpeellisuutta, koska heillä on sairausvakuutus työpaikkansa kautta. Presidentti Obama on useaan otteeseen vakuuttanut, että uudistus ei pakota yhdysvaltalaisia vaihtamaan vakuutusta tai lääkäriä.