Yrittäjyys kiinnostaa yhä useampia suomalaisia

Yrityksiä perustetaan lähes yhtä innokkaasti kuin viime vuonna, ja entistä useampi suunnittelee yrittäjyyden aloittamista. Kiinnostus yrittämiseen ei kuitenkaan johdu taantumasta.

Kotimaa
Hieroja hieroo asiakkaan ristiselkää.
YLE

Hieronta- ja kosmetologipalveluja Järvenpäässä tarjoava Hoitola Onni perustettiin kolme viikkoa sitten. Nuoret yrittäjät uskalsivat lähteä toteuttamaan unelmaansa taloudellisesti haasteellisista ajoista huolimatta.

- Tämä on niin innostavaa, ihanaa ja saa olla oman itsensä pomo. Saa tehdä mistä tykkää, tällä alalla pystyy paljon oppimaan uutta ja aina voi kouluttautua lisää, listaa hyviä puolia kosmetologiyrittäjänä aloittanut Heli Jokinen.

- Mä tykkään siitä, että saa itse päättää omista asioistaan ja saa itse hoitaa omat hommansa, sanoo urheiluhierojana yrittäjätaipaleensa aloittanut Miia Karjalainen.

Yrittäjyys houkuttelee nuoria

Erityisesti nuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan on kasvussa. Suomalaisen Työn Liiton ja Suomen Uusyrityskeskusten Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 60 prosenttia nuorista pitää yrittäjyyttä houkuttelevana. Uusia yrityksiä eri puolilla Suomea alkuun auttavilla Uusyrityskeskuksilla asiakasmäärä on hieman kasvanut viime vuodesta.

- Asiakaskäyntien määrä ja asiantuntijoiden käyttö on noussut eli liikeideoita mietitään tarkemmin ja käytetään asiantuntijoita apuna. Sieltä varmasti tulee sitten hyviä yrityksiä, kertoo Suomen Uusyrityskeskusten toimitusjohtaja Pia Backman.

- Kotitalousvähennys on vaikuttanut yritysideoihin, sellaisia yrityksiä perustetaan nyt, samoin asiantuntijayrityksiä, Backman tarkentaa.

Uusyrityskeskusten työttömien asiakkaiden määrä on noussut viime vuodesta neljä prosenttia 27 prosenttiin. Yrittäjäjyyskiinnostusta ei voida kuitenkaan selittää itsensä työllistämisen pakolla. Taloustutkimuksen kyselyssä vain kolme prosenttia nuorista piti yrittäjäksi ryhtymisen syynä työllistymistä.

- Sellaista paniikkitilannetta ei ole, että olisi irtisanottu ja jouduttaisiin sen takia ryhtymään yrittäjäksi, Backman sanoo.

Riskit pelottavat

Pelko yrittäjyyden riskeistä on silti hieman kasvanut. Taloudellinen riski on suurin syy olla ryhtymättä yrittäjäksi. Konkurssiuhan ja velkaantumisriskin vuoksi 30 prosenttia yrittäjyyttä erittäin kiinnostavana pitävistä ei ryhdy yrittäjäksi. Hoitola Onnissakin on koettu alkuvaikeuksia, mutta tulevaisuuden suhteen ollaan toiveikkaita.

- Alku ei ole lähtenyt kovin hyvin, mutta en silti ole lannistunut. Täytyy vaan markkinoida enemmän ja hieroa hyvin. Sillä pääsee pitkälle, miettii toinen Hoitola Onnin hierojayrittäjä Paul Nurminen.

- Pelotti kyllä alkaa yrittäjäksi, koska taloudellinen satsaus tähän on niin suuri ja joutui omaa omaisuutta panttaamaan, että sai pankista lainaa, kertoo kosmetologiyrittäjä Jokinen.

Uudet Hoitola Onnin yrittäjät luottavat, että hyvinvointipalveluille löytyy ostajia jatkossakin.

- Nykyään eletään sellaista aikaa, että ihmiset panostavat omaan hyvinvointiinsa. Minusta tuntuu, että se ei ole ensimmäinen asia, josta ihmiset alkavat karsimaan, Karjalainen toivoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Anne Pirskanen