Hyvin sisustetussa asunnossa asuu onnellinen ihminen

Taantuma ei ole nakertanut suomalaisten sisustusintoa. Vaikka meillä sisustaminen onkin useimmille edelleen lähinnä varovaista tyynyjen ja torkkupeittojen ostamista, ei sisustaminen ole enää aikoihin ollut rahasta kiinni. Nyt muodissa ovat itse tehdyt sisustustuotteet.

Kotimaa
Mies istuu Eero Aarnion suunnitteleman pallotuolin luona messuosastolla. Kuva Habitare 09 -messuilta.
YLE

Sunnuntaina Helsingissä päättyneet Habitare huonekalu-, sisustus- ja designmessut kärsivät edelliskertaan verrattuna kävijäpaosta. Kun vuoden 2007 messut keräsivät 88 000 kävijää, vieraili tällä kertaa Messukeskuksessa sisustamisesta innostuneita 60 700.

Järjestäjien mukaan suoraa yhteyttä kävijämäärien kehityksen ja sisustamisinnon välillä ei kuitenkaan ole. Suomalaiset ovat nykyään entistä innokkaampia sisustajia.

Taantuma näkyy sisustamisessa eniten niin sanottujen mielihyväostosten keskihinnan laskuna. Itsensä palkitsemiseen tai päivän piristeeksi tarkoitettu mielihyväostos on naisten erikoisalaa.

Suomen huonekalukaupan liiton toimitusjohtajan Arja Tammin mukaan ala on tähän saakka unohtanut erään merkittävän kohderyhmän, viisikymppiset naiset.

- He ovat juuri niitä, jotka alkavat innolla sisustaa omaa kotiaan aikuiseen makuun ensimmäistä kertaa lasten saamisen jälkeen.

Aikuisia naisia huonekalu- ja sisustusala tarvitseekin, sillä viime vuoteen verrattuna huonekalukaupan myynti on vähentynyt 12 prosenttia. Toisaalta alan kova pudotuspeli on johtanut siihen, että joka viides yritys kasvatti myyntiään vuoden aikana enemmän kuin 15 prosenttia.

- Pitää löytää uusia tuotteita ja kohderyhmiä sekä kuunnella erittäin herkällä korvalla ihmisten tarpeita, Tammi summaa menestyneiden yritysten keinoja selviytymiseen.

Pienemmät sohvat, värikkäämmät ja pyöreämmät muodot

Habitaren sohvat olivat pari vuotta sitten valkoista valloillaan. Nyt harmaa, beige ja musta näkyvät selkeämmin. Jättimäiset sohvat ovat tulossa muotiuransa päätöspisteeseen. Nyt halutaan värikkäämpää, pyöreämpää ja lämpimämpää

- Ekologisuus on nyt suuri muoti-ilmiö. Nykyään ei voi oikein enää tehdä mitään ilman, että ajatellaan tuotteen elinkaarta ja valmistusketjua. Se on jo ihan perusvaatimus, sanoo muotoilija ja sisustusarkkitehti Elina Aalto.

Eettisyyttä ja ekologisuutta Messukeskuksessa nähtiin vaihtelevasti. Paineet kasvavat, sillä asiakkaat vaativat ekologisuutta itseltään, mikä puolestaan pakottaa suunnittelijat reagoimaan. Lopulta myös valmistajat ovat ymmärtämässä asiakkaiden halukkuutta ekologisempiin tuotteisiin.

Erikoista huonekalualalla on, että ekologisuudella voidaan tarkoittaa eri asioita. Kertakäyttösisustamisen näkökulmasta katsottuna tärkeintä on miettiä, miten ekologinen tuote on hävittämisen hetkellä. Ostohetkellä tätä aika harva tulee edes ajatelleeksi

Eettisyys tarkoittaa asiakkaille usein samaa kuin kotimaisuus. Nykyaikaisten kansainvälisten valmistusketjujen myötä eettisyydellä ja kotimaisuudella on kuitenkin enää vain vähän tekemistä keskenään.

Sisustus kertoo asujan tarinan

Sisustusarkkitehti Elina Aalto antaa sisustusvimmaisille hyvän neuvon. Kaikkea ei kannata ostaa kerralla, ei edes aivan uuteen asuntoon. Kertakäyttöajattelu, jossa joka sesonkiin hankitaan vaikkapa uudet verhot, kannattaa unohtaa.

- Se tuo enemmän kodin tunnetta, jos kodissa on kerrostumia. Suunnittelijatkaan eivät suunnittele kaikkea yhden aikakauden tuotteilla. Kaikki ne tarinat vuosien varrelta tai perityt esineet kertovat ihmisestä samalla lailla kuin esimerkiksi vaatteet.

Käsitöiden tekeminen on nyt kovassa muodissa. Villitys ulottuu selkeästi myös sisustamiseen. Sisustusasiantuntijat kehottavat ihmisiä rohkeasti myös mummoloiden ullakoille aarteenetsintään. Nykyään vanhat klassikot ja uudet halpistuotteet ovat jo täysin hyväksyttäviä saman katon alla.

- Sisustamista ei nähdä kovin hienona harrastuksena, mutta se on mielestäni todella tärkeää. Se, miten ihminen ympäröi itsensä ja millaisessa tilassa hän asuu, vaikuttaa todella paljon hänen hyvinvointiinsa ja onnellisuutensa. Jos asuu tilassa, jossa ei viihdy, niin ei silloin voi olla onnellinen, toteaa Elina Aalto.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann