Kongossa tuomittuja norjalaisia epäillään palkkasotureiksi

Kuolemantuomion saaneiden norjalaismiesten epäillään työskennelleen palkkasotureina Kongossa ja Sudanissa. Norjan TV2:n haastatteleman brittisotilaan mukaan norjalaiset suunnittelivat palkkasotilasleirin perustamista.

Ulkomaat
Joshua French ja Tjostolv Moland
Norjalaiset Joshua French (vas.) ja Tjostolv Moland istuivat kongolaisessa tuomioistuimessa KisanganissaVegard Vatn / EPA

Norjalaiset Tjostolv Moland ja Joshua French tuomittiin viime viikolla kuolemaan Kongon demokraattisessa tasavallassa. Kongo on kuitenkin luvannut pidättäytyä teloituksista.

Muun muassa vakoilusta tuomitut norjalaismiehet ovat kertoneet työskennelleensä seikkailuyrittäjinä. Norjan TV2:n haastattelema brittisotilas on kuitenkin kertonut miesten työskennelleen palkkasotureina ainakin kuudessa eri operaatiossa.

Nimettömänä pysyttelevä brittisotilas oli vastannut internetissä olleeseen ilmoitukseen, jossa etsittiin sotilaita konfliktinhallintaoperaatioon Kongossa. Miehelle tarjottiin noin 12 000 dollaria (noin 8 200 euroa) operaatioon osallistumisesta.

- Matkustin sinne osallistuakseni konfliktinhallintaan. Niin sopimuksessa sanottiin. Käytännössä toiminta oli mahdollisimman kaukana konfliktinratkaisusta, sotilas sanoi TV2:lle.

Käyttivät aina salanimiä

Norjalaismiehet käyttivät Afrikassa toimiessaan salanimiä. Tjostolv Moland kutsui itseään Mike Callaniksi ja Joshua French John Huntiksi.

- He eivät koskaan käyttäneet oikeita nimiään. Sain tietää vasta muutamaa viikkoa myöhemmin, että Johnin nimi oli Joshua, brittisotilas sanoi TV2.lle.

Nimien valinta ei ollut sattuma: Mike Callan oli yhdistelmä kuuluisien palkkasotureiden, Mike Hoaren ja Costas "Tony Callan" Georgioun, nimistä. John Hunt on puolestaan englantilaisen komentajan ja Mount Everestillä kiivenneen tutkimusmatkailijan nimi.

Moland on myöntänyt tuntevansa brittisotilaan, mutta on sanonut pitävänsä tämän väitteitä mielikuvituksen tuotteina.

Lähteet: YLE Uutiset