1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Homojen ja lesbojen Voltti-lehti lopetettiin

Suomen ainoa homojen, lesbojen ja bi- ja transseksuaalien lehti lopettaa toimintansa talousvaikeuksien ja tilausten vähyyden vuoksi. Kustannusyhtiön päätös on voimassa toistaiseksi. Se voidaan pyörtää, jos näkymät paranevat, lehdestä kerrotaan.

kulttuuri

Talouden yleinen ahdinko on vienyt ilmoitustuloja myös Voltilta. Samalla vähenivät lehden tilaajat. Niinpä kesäkuun numero jää ainakin tällä erää Voltin viimeiseksi.

- Yritimme viimeiseen asti kerätä riittävää määrää uusia tilaajia, jotta saisimme jatkettua Voltin ilmestymistä. Vaikka saimme satoja uusia tilaajia, jäimme silti puoleen tarvittavasta määrästä, kertoo päätoimittaja Sari Virtanen.

Hän sanoo päivän olevan työuransa synkin, sillä suomalainen homo-, lesbo-, bi-, ja transkansa jää ensi kertaa 40 vuoteen ilman omaa äänenkannattajaa.

Esiintulo on yhä haaste

Suomen ensimmäinen homo- ja lesbolehti alkoi ilmestyä vuonna 1969. Sen julkaisija oli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajamaan perustettu Psyke-yhdistys. Seksuaalisen tasavertaisuus -yhdistys Seta lanseerasi oman lehtensä 1970-luvulla, pian perustamisensa jälkeen. 1990-luvulla lehden nimi muuttui Z:ksi.

1970-luvulta asti miltei kaikki kirjoittajat ovat esiintyneet omilla nimillään, mutta helppoa se ei ole kaikille vieläkään.

- Oman nimen esiintulo on yhä hankalaa osalle hlbt-vähemmistöön kuuluvista, vaikka haastateltavia on viime vuosina saanut helpommin mukaan lehteen, Virtanen sanoo. Hänen mukaansa vielä tänäkin vuonna puolet Volteista on lähetetty tilaajilleen kirjekuorissa.

Uudistukset saivat kiitosta mutta eivät pelastaneet

Vuonna 2007 Seta katsoi, ettei sillä ollut enää varaa omaan lehteen. Tuolloin päätoimittaja Virtanen ja pari muuta toimittajaa perustivat oman kustannusyhtiön jatkamaan toimintaa. Ulkoasua ja sisältöä uudistettiin, ja nimeksi tuli Voltti.

Suomen aikakauslehtitoimittajien liitto myönsi Voltille tänä vuonna Salli-journalistipalkinnon tunnustuksena tasokkaasta konseptista ja sen toteuttamisesta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi