Hyppää sisältöön

Vuoden tieteentekijä tutkii naista ja valtaa

Tämän vuoden tieteentekijäksi on valittu politiikan tutkimuksen dosentti Johanna Kantola. Tieteentekijöiden liitto perustelee valintaansa sillä, että sukupuolen ja vallan suhteisiin keskittynyt Kantola toteuttaa esimerkillisesti yliopiston kolmea keskeistä tehtävää: tutkimusta, opettamista ja yhteiskunnallista vaikuttamista.

Johanna Kantola työskentelee Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitoksella ja tekee tutkimusta Suomen Akatemian Valta Suomessa -ohjelmassa.

Kantola väitteli tohtoriksi Bristolin yliopistossa Britanniassa viisi vuotta sitten. Väitöskirjassaan hän vertaili sitä, miten feminismiä käsitellään Suomessa ja Britanniassa. Myös sittemmin naisen asemaa koskevat kysymykset ovat olleet keskeisiä hänen tutkimuksissaan.

Opettajana Kantola on saanut opiskelijoittensa esityksestä hyvän opettajan palkinnon. Yhteiskunnallisesti hän vaikuttaa muun muassa järjestössä, joka pyrkii edistämään naisten uraa tutkijana.

Tasa-arvotyö ei ole loppumassa, sillä esimerkiksi yliopistojen professoreista on Suomessa 80 prosenttia miehiä.

Suomi on saanut ihan hiljattain kielteistä kansainvälistä huomiota naisten tutkijanuran kehityksestä, Kantola muistuttaa. YK:n alainen järjestö huomautti maaraportissaan, että naisten tutkijanura takkuaa edelleen.

- Suomessa on ihan avointa syrjintää virkojen täytössä. Miehiä ja naisia arvioidaan eri tavoilla. He saattavat olla yhtä päteviä, mutta tehtäviin on valittu miehiä, Kantola sanoo.