Lukitutkija Lyytinen palkittiin

Tänään Allvar-palkinnon saanut kehitysneuropsykologian professori Heikki Lyytinen on muun muassa ollut mukana kehittämässä Ekapelinä tunnettua oppimismenetelmää.

lukihäiriöt
Jyväskylän yliopiston kehitysneuropsykologian professori Heikki Lyytinen huhtikuussa 2012.
Yle

Jyväskylän yliopiston kehitysneuropsykologian professori Heikki Lyytinen palkittiin tänään Lukijärjestöjen Allvar-palkinnolla.

Jyväskylän yliopiston kehitysneuropsykologian professori Heikki Lyytinen on panostanut erityisesti lukivaikeuden varhaiseen tunnistamiseen ja erilaisten tukitoimien kehittämiseen lukemaan oppimisessa.

Lukivaikeudet voi voittaa

Lukivaikeuksia esiintyy viidestä kymmeneen prosentilla lapsista. Oppimisvaikeudet ovat hyvin pitkälti perinnöllisiä.

Lyytinen kertoo, että nykyisin lukivaikeudet ovat useimmiten voitettavissa.

- Säännöllisessä kirjoitusjärjestelmässä, kuten suomi, se tapahtuu helposti esimerkiksi pelinomaisella harjoittelulla, jossa opetellaan vaan kirjainten äännevasteet. Kun ne on opittu, on lukutaito alustavasti hallussa, Lyytinen selventää.

Lyytinen onkin ollut mukana kehittämässä Ekapelinä tunnettua menetelmää, joka tukee lapsen lukemaan oppimista. Ekapeli on kaikkien saatavilla netissä osoitteessa www.lukimat.fi (siirryt toiseen palveluun).

Suomalainen tutkimus maailman huippua

Lyytisen Jyväskylässä johtama lukitutkimustyö on maailman huippua. Tänään Allvar-palkinnon saanut professori iloitsee ainutlaatuisesta mahdollisuudesta seurata lapsia pitkällä, jo syntymästä alkavalla, ja intensiivisellä seurantatutkimuksella.

- Missään muualla ei ole näin pitkälle päästy ja tämän pohjalta me tiedämme melkein enemmän kuin missään muualla, Lyytinen toteaa.