1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyrkkeilyä ilman nyrkkeilyä

Kuntonyrkkeilyssä ei nyrkki osu naamaan. Kehässä ei ”sparrata” vaan liikkeellä ollaan vain ja ainoastaan kunnon kohotus tähtäimessä. Laji on kasvattanut hiljalleen suosiota, ja vaikka kävijöistä suurin osa on edelleen naisia, kehään uskaltautuu yhä enemmän myös miehiä.

nyrkkeily
Kuntonyrkkeilyssä lyödään joko säkkiin tai pistehanskoihin.YLE / Tapani Ripatti

Toista vuotta kuntonyrkkeilyryhmiä vetänyt Mikko Kivistö kertoo, että harrastus sopii kaikille ja kaikenikäisille, oma kunto ratkaisee kuinka vaativia harjoituksia tehdään.

Vielä salilla on naisvalta, mutta miesten osuus on nousussa. - Ehkä osa on tullut nimenomaan naisten perässä, mutta pääasia, että kynnys on laskenut ja miesten määrä nousee, pohtii Kivistö.

Kuntonyrkkeilyä suosivat erityisesti nuoret naisopiskelijat, mutta harrrastajissa on myös paljon keski-ikäisiä naisia ja miehiä.

Paikat auki

Kuntonyrkkeilytunnilla aluksia suoritetaan kevyt alkulämmittely, sen jälkeen kehässä tehdään erilaisia lyöntiharjoitteita pistehanskoihin tai nyrkkeilysäkkeihin. Lopuksi vuorossa on vaativa loppujumppa. - Hiki lentää, kehon kaikki lihakset tekevät työtä ja samalla mm. hapenottokyky paranee, toteaa Kivistö.

Varusteita voi aluksi vaikka lainata salilta, omat hanskat ja painitossut olisi kuitenkin hyvä olla. Vaatetukseksi riittää verkkarit tai shortsit ja t-paita.

Mikko Kivistö suosittelee lajia erityiseasti istumatyötä tekeville. - Toimistotyöntekijät, joilla on usein esimerkiksi hartiakipuja, kuntonyrkkeily on äärimmäisen hyvästä. Lihasjumit aukeavat kummasti tunnin "rääkin" jälkeen, sanoo mies, jolla on kehäkamppailulajien ykköstason koulutus.

Väsynyt mutta onnellinen

Lajia harrastava ja välillä itsekin tunteja vetävä Niina Hartikainen kehuu vuolaasti kuntonyrkkeilyä.

- Nyrkkeilyssä arkihuolet unohtuvat ja laji on loistavaa vastapainoa työelämälle.Treenin jälkeen on vain niin hyvä, väsynyt olo, Hartikainen ylistää.

Kuntonyrkkeilyä voi harrastaa mm. Lahden kamppailulajikeskuksessa.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi