Luonnosta löytyy kaunistusta kotiin

Pihlajanmarjat, kivet, jäkälä ja risut - luonto on aarreaitta myös syksyllä kotiin kaunistusta kaipaavalle. Visualisti Kristiina Seppälä kehottaa karsimaan pöydältä pikkusälän ja tekemään rumankauniista kaunista.

pihlajanmarja
Raila Paavola / YLE

Luonto on somistajan aarreaitta. Visualistina työskentelevä kokkolalainen Kristiina Seppälä keksii hetkessä tapoja kaunistaa kotia syksyn antimilla.

Ruma oksa taipuu koristeeksi, kun sen sijoittaa ruukkuun jäkälän, sammaleen tai kanervan kanssa. Paksumpiin oksiin voi ripustaa vaikka pilttipurkeista tehtyjä lyhtyjä.

Siilin taas saa askarreltua esimerkiksi liimaamalla sammalta kiveen. Risunipun voi somistaa kauniilla nauhalla. Omenat tuovat ympärille väriä ja tuoksua.

- Rumankauniista tulee helposti kaunista, muistuttaa Seppälä.

Pihlajanmarja tuo väriä pitkään

Pihlajakranssi toimii hyvin vaikkapa pöydällä, kynttilä sen sisäkoristeeksi asetettuna. Pihlajanmarjat säilyvät varsin pitkään myös sisällä - ulkona sen säilyvyyttä voi lisätä hiuslakalla tai sirottelemalla kanelia, jotta linnut eivät innostu liiaksi.

Toisaalta kranssin voi pakastaa odottamaan joulun aikaa.

Lila, luumu ja violetin sävyt ovat tämän syksyn hittejä pukeutumisessa ja kodin sisustuksessa. Isot, selkeät kuviot ovat yhä suosiossa. Kodin saaminen samaan linjaan onkin tänä vuonna helppoa, sanoo Seppälä.

- Olohuoneen pöydältä pois kaikki pieni tilpehööri ja tilalle rumankaunis vati, jonka voi koristaa luonnosta löytämällään oksalla ja marjoilla sekä kynttilöillä, vinkkaa Seppälä.

Pihlajanmarja on muutenkin syksyn somistaja; marjoja löytyy eri sävyissä ja niiden avulla saa vaikkapa lasipurnukasta kauniin.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Raila Paavola, Sari Vähäsarja