Lävistysten suosio kasvaa

Ihmiset ovat kautta aikain koristelleet itseään erilaisilla tavoilla. Yksi niistä ovat lävistykset. Reiät korvalehdissä ovat jo aivan arkipivää, mutta lävistykset hiipivät muuallekin kehoon ja kasvoihin.

viihde
Mikko Ahlfors
Mikko AhlforsJukka Hirvonen

Jyväskyläläisen Mikko Ahlforsin nenässä roikkuu suuri rengas. Korvissa on suuret venytetyt reiät, jotka on täytetty mustilla levyillä. Kasvot ovat näkösällä, mutta muitakin lävistyksiä löytyy.

- Rinnassa on microdermal -implantti (siirryt toiseen palveluun), ja mitä se kenellekin kertoo, niin scrotal -lävistykset, kertoo Ahlfors.

Ahlfors ei oikein itsekään tiedä miksi hän on lävistyksensä ottanut.

- Se on hyvä kysymys. Mutta toisaalta, miksipä ei? Nuoremapana poikana kiinnostuin lävistyksistä ja niihin liittyvästä kulttuurista. Otin paljon selvää näistä, ja hakeuduin myös alalle töihin. Tein lävistysalalla töitä kolme vuotta, Ahlfors sanoo.

Korvista se lähti

Ensimmäisen lävistyksensä Ahlfors otti 18-vuotiaana.

- Lävistytin korvanlehdet. Oli ammuttu reiät aikaisemmin, mutta en tykännyt niistä. Ne olivat niin lapsekkaat, hän naurahtaa.

Ahlforsin korvalävistykset eivät olekaan ne tavalliset pienet reiät, joista korvakorun kanta mahtuu läpi. Ahlforsin rei'istä mahtuu vaikka porkkana. Reikien venyttäminen on tehty ajan kanssa.

- Siihen on olemassa esimerkiksi venytyspuikkoja, joilla pystyy millin pari kerrallaan venyttämään. Sitten kun reiät kasvavat, venyttäminenkin käy helpommaksi. Ainakin itselläni ne ovat venyneet vähän kuin itsestään, Ahlfors tuumii.

Raja tuli vastaan venyttämisessäkin, mutta ongelma ratkaistiin yhteistyöllä.

- Pyysin seppänä toimivaa ystävääni takomaan minulle korvapainot, Ahlfors myhäilee.

Korvalävistyksiä Ahlfors pitää helpompina lävistyksinä. Ne eivät myöskään tee kovin kipeää. Ongelmia Ahlforsilla ei ole lävistyksiensä kanssa ollut.

- Ei mitään terveydellisiä ongelmia. Ainoat ongelmat ovat olleet esimerkiksi nenäkorun kanssa, kun se oli tuore. Pussailu sattui, muistelee Ahlfors.

Lävistysten suosio on kasvanut

Vuosien mittaan lävistysten suosi on noussut. Sen on huomannut myös työkseen lävistyksiä tekevä ja seitsemän vuotta alalla ollut Sakari Puomiranta.

- Tytöt ovat edelleen suurempi kohderyhmä. Suosituimpia ovat helppohoitoiset peruslävistykset - huulet, kielet, navat, kulmat, sellaiset, hän kertoo.

Uudempana ovat tulleet microdermal -lävistykset, joita on tehty muutaman viime vuoden aikana. Niitä laitetaan edelleen harvemmin, mutta suosio on kasvussa.

- Käytännössä siinä lävistyksen ankkuri on jumissa ihon alla, ja siihen voi ruuvata erilaisia päitä kiinni, opastaa Puomiranta.

Lävistysten tekeminen on alkuun haastavaa. Syykin on selvä.

- Opetus on tällä alalla miten sattuu, naurahtaa Puomiranta.

Lävistysalan valvonta ja ohjeistus ontuu

Alan yritysten valvonta ei myöskään ole erityisen järjestäytynyttä.

- Useimmat alan liikkeet tarkastaa terveystarkastaja kun ne perustetaan. Mitään lupia tai koulusta ei tarvita, kertoo Sakari Puomiranta.

Myöskään välineitä ei valvota eikä tarkasteta. Alalla toimii kuitenkin Puomirannan mukaan oma- ja keskinäinen valvonta.

Viranomaisia Puomiranta ei juurikaan kaipaa.

- Yhteistä hygieniakoulutusta voisi olla, ja ikärajoihin jonkinlainen kotrolli. Mutta en tiedä onko säännöistä ja byrokratiasta apua, hän pohtii.

Suurin osa liikkeistä ei tee alaikäisille lävistyksiä ilman vanhemman lupaa. Säädöksiä asiasta ei kuitenkaan ole.

- Itselläni on aika tarkat ikärajat. Vanhemman kanssa pitää tulla käymään, niin että molemmat ovat paikalla. Ne joilla on ristiriitaa, menevät sellaisiin paikkoihin, jossa ei ole samanlaista kontrollia, kertoo Puomiranta.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Titta Herring