1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hamina

Parakkikouluissa viimeiset viilaukset menossa

Liki tuhat kymenlaaksolaista oppilasta aloittaa koulunsa evakossa. Remontit alkoivat kesällä Kouvolan Eskolanmäen koulussa ja Tähteenkadun koulussa. Haminan Vehkalahden koulu rakennetaan kokonaan uudestaan.

Hamina
Vehkalahden parakkikoulu HaminassaYLE / Jani Aarnio

Poikkeuksellisen moni kymenlaaksolainen koululainen aloittaa kouluvuotensa väliaikaisissa tiloissa. Parakkikouluun joutuu tällä viikolla kaikkiaan noin 600 ja muihin tiloihin siirtyy väliaikaisesti kolmisensataa oppilasta. Tilajärjestelyjä joudutaan tekemään remonttien vuoksi kahdessa koulussa Kouvolassa sekä yhdessä koulussa Haminassa.

Opiskelu Haminan Vehkalahden parakkikoulussa alkoi tiistaina. Oppilaita odotti vanhan tutun yläkoulun sijaan parkkipaikalle rakennettu parakkikylä. Alueella hääri vielä tukku työmiehiä, eikä kaikissa parakeissa ollut pöytiä ja tuoleja.

- Meidän kotiluokassa on kaikki ihan kesken. Se olisi kuulemma pitänyt laittaa viime yönä valmiiksi, mutta mitään ei ollut tehty. Siellä oli lavuaareja keskellä lattiaa, hämmästeli Vehkalahden koulun 8B-luokalla aloittanut Kirke Salojärvi.

Tervapääskykiista viivästytti parakkeja

Parakkien valmistumista myöhästytti mm. Haminan kaupungin ja ympäristöaktiivien välinen kiista nyt jo puretulla koululla pesineistä tervapääskyistä. Opettajien arvion mukaan koulutyö pääsee alkamaan kunnolla vasta ensi viikolla. Vehkalahden yläkoululaiset viettävät parakkielämää seuraavat kaksi vuotta. Välituntien tilanpuute ja tavallista niukempi opetusvälineistö vaatii tekemään luovia ratkaisuja.

- Esimerkiksi atk-välineitä ei ole niin paljon kuin luokassa normaalisti olisi. Televisioiden ja videoiden kanssa on vähän ongelmia. Tehdään niillä välineillä, mitä on. Aina voi keksiä myös uusia juttuja, tuumaa 8D-luokan luokanvalvoja Sirpa "Sande" Sandström.

Koululaiset uskovat, että opiskelu parakeissa on alkuvaikeuksien jälkeen samanlaista kuin oikeassa koulussa.

- Toivottavasti kaikki toimii samalla tavalla, sanoo 8D-luokkaa käyvä Matti Pousi.

- Mä ajattelin, että parakit ovat hurjan likaisia. Ihan hyviltä ne kuitenkin näyttävät, ainakin oma kotiluokka, arvioi luokkatoveri Emmi Liikkanen.

Kouvolassa ollaan valmiita

Kouvolan Eskolanmäen koulun parakit puolestaan ovat täydessä valmiudessa torstaina saapuvia yläkoululaisia varten. Alakoululaiset siirtyvät remontin ajaksi muihin kouluihin. Myös Tähteenkadun erityiskoulu Kuusankoskella on remontissa, sen oppilaat siirtyvät entiseen ammattikouluun.

Kouvolan kouluremonttien on määrä valmistua ensi kesänä, Haminassa parakkiopiskelu kestää kaksi vuotta. Kouvolan Kankaan koulun kunnostus saatiin valmiiksi määräajassa eli ennen koulun alkua.

Koulut alkoivat tiistaina Kotkassa, Haminassa, Pyhtäällä, Virolahdella ja Miehikkälässä. Kouvolassa ja Iitissä kesälomilta palataan torstaina.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi