1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. passiivitalot

Passiivitalo lämpiää hengitysilmalla

Rovaniemeläisen Juneksen pariskunnan passiivitalo Vennivaarassa on loppusilausta vaille valmis. Passiivitalo ei ole laiskan asujan kämppä vaan talo, joka on mahdollisimman energiapihi.

Alaosassa julkisivuna on rappaus ja yläosassa lautaverhoilu. Kuva: YLE Lappi

Pekka Junes on rakentanut passiivitaloaan Rovaniemen Vennivaaraan kohta vuoden verran. Projekti on pyritty tekemään mahdollisimman huolellisesti ja kaikkea tapahtunutta on yritetty tarkastella kriittisesti.

Juneksen talo on ensimmäinen laatuaan näin kaukana pohjoisessa, ja mies on saanutkin talohankkeeseen mukaan useita matalaenergiarakentamisesta kiinnostuneita tahoja. Talon valmistuttua sen lämpöarvoja mitataan Rovaniemen ammattikorkeakoulun toimesta useamman vuoden ajan.

Passiivista energiaa

Hämäävä nimitys passiivitalo ei viittaa siis asukkaiden passiivisuuteen vaan siihen, että talon lämmitysenergiasta valtaosa pyritään ottamaan passiivisista energianlähteistä, kuten kodinkoneista, valaistuksesta ja asukkaiden ruumiinlämmöstä.

Jotta tavoitteeseen päästäisiin, on talon ensinnäkin oltava mahdollisimman hyvin lämpöä eristävä. Juneksen passiivitalon seinät ovatkin yhteensä 62 cm paksut. Ulkopinnalla on alaosassa rappaus ja yläosassa lautaverhoilu. Näiden alla on villaa 45 cm ja villan alla vielä betonia 15 cm.

Myös ikkunat ovat varta vasten passiivitaloa varten suunniteltuja. Valmistajan mukaan lämpö ei vuoda ainakaan niistä.

Passiivitalon kritisoijat ovat huomauttaneet, että tiivis rakenne on altis myös homeelle. Junes ei ole tästä huolissaan:

- Rakenteista on tehty ilmanpitäviä lämpövuotojen ja mahdollisten homeongelmien poistamiseksi. Sen verran asiaan on kyllä panostettu, että saumaukset ja muut tiivistykset on tehty todella huolella ja useampaan kertaan. Loppupäätelmänä tässä vaiheessa voi sanoa yleisemminkin, että työn laatu on passiivitalossa aivan ratkaiseva asia, sanoo Junes.

Vanha ja uusi lyövät kättä

Juneksien passiivitalo on sekoitus uutta ja vanhaa suomalaista talonrakentamistekniikkaa. Ratkaisujen sekoittaminen näkyy varsinkin talon lämmitysratkaisuissa.

Pääasiallinen lämpö taloon tuotetaan vuoden ympäri ilmanvaihtokoneella, jossa on ilmalämpöpumppu.

Prosessi alkaa siis siitä, että kodinkoneet ja muut arjen lämmönlähteet lämmittävät sisäilmaa. Sitten ilmanvaihtokone lämmittää ulos kierrätettävän ilman lämpöenergian avulla sisääntuloilmaa.

Pumpun hyötysuhde on 7,5, eli yhtä käytettyä kilowattia kohden se tuottaa 7,5 kilowattia lämpöenergiaa.

Huippupakkasia varten tuloilmaputkien päässä on vielä sähkövastuksellinen venttiili, jolla ilmaa voidaan tarvittaessa lämmittää lisää.

Kokonaisuuden kruunavat kookas leivinuuni ja varaava takka, jotka eivät petä sähkökatkonkaan sattuessa.

Säästöä vai ei?

Jos kaikki talossa toimii kuten on suunniteltu, säästää se lämmityskustannuksissa jatkossa huomattavasti verrattuna ns. tavalliseen taloon. Rovaniemen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden laskelmien mukaan talon lämmittäminen maksaa alkuvaiheessa noin euron päivässä.

Pekka Junes sanoo, että kun talon laitteita opitaan käyttämään, laskevat kulut selvästi.

- Täytyy muistaa, että tämä on pioneerihanke näin pohjoisessa ja joudumme hieman opettelemaan vehkeiden käyttöä. Parin vuoden päästä tilanteen pitäisi kuitenkin olla se, että talon sähkönkulutus on vuositasolla noin 7000-8000 kWh, ja tähän sisältyvät sekä lämmitys että sitä enemmän energiaa vievä käyttöveden lämmittäminen.

Nykysähkönhinnalla tämä tekisi halvimmillaan hieman yli 400 euroa. Juneksen suunnitelmissa talo on jonain päivänä vieläkin edullisempi:

- Kyllähän tähän ideologiaan kuuluu se, että talo voisi tuottaa jonain päivänä ainakin osan sähköstään itse. Siinä hyödynnämme sitten aurinkopaneeleja ja muuta tekniikkaa.

Passiivitalon rakentaminen on toistaiseksi hieman kalliimpaa kuin tavallisen talon. Junes laskee, että talo maksaa itsensä takaisin viimeistään seitsemässä vuodessa.

Juneksien passiivitaloa esitellään suurelle yleisölle Vennivaarassa 10.-11. lokakuuta klo 10-18. Talo sijaitsee osoitteessa Kevättuulenkuja 10. Taloesittelyn jälkeen pariskunta pääsee muuttamaan taloonsa ja kokeilemaan sen lämpöä käytännössä.

Passiivitalohanketta voi seurata myös osoitteessa http://www.passiivitaloarctica.fi/ (siirryt toiseen palveluun)