Yliopistot aikovat kerätä rahaa entisiltä opiskelijoitaan

Yliopistojen varainkeruuseen värvätään jo entisiä opiskelijoita. Ensimmäisenä aloitteen teki Jyväskylän yliopisto, joka on viime viikkoina lähestynyt tuhansia entisiä opiskelijoitaan varainkeruukirjeellään.

Kotimaa

Samansuuntaisia suunnitelmia on muillakin Suomen yliopistoilla. Esimerkiksi Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistot myöntävät, että jossain vaiheessa muun varainkeruun lisäksi käynnistetään myös entisiin opiskelijoihin kohdistuva keräys.

Jyväskylän yliopiston varainhankintapäällikkö Ritva Nirkkosen mukaan tapa rantautuu Suomeen ulkomailta.

- Sehän on ihan kansainvälinen suuntaus, että nimenomaan entiset opiskelijat joilla on jo asemaa yhteiskunnassa, ovat potentiaalisia lahjoittajia, Nirkkonen sanoo.

Yliopistoilla on ensi vuosi aikaa hankkia vähintään miljoona euroa yksityistä rahaa pääomiinsa, jotta ne saisivat valtiolta 2,5-kertaisen vastaantulon.

Vaikka suurin osa rahoista saadaan elinkeinoelämältä, Jyväskylässä vanhojen opiskelijoiden toivotaan lähtevän joukolla mukaan tukemaan entistä opinahjoaan. Varainhankintapäällikkö Ritva Nirkkosen mukaan kampanja on otettu positiivisesti vastaan. Vaikka kampanja on ollut käynnissä vasta pari viikkoa, ensimmäisiä lahjoituksia on jo tullut. Nirkkosen mukaan asiaa auttaa se, että Jyväskylän yliopistolla on kaikin puolin hyvä maine.

Tilisiirtolomakkeen sisältävä kirje yllätti kuitenkin Jyväskylän yliopistosta valmistuneen Elina Ruhasen. Hän sanoo olleensa kirjeestä hämmentynyt.

- Kirjeestä piti löytyä tilinumero, ennen kuin ymmärsin, että tässä todella toivotaan minun maksavan rahaa entiselle opinahjolleni, Ruhanen kertoo.

Lähteet: YLE Uutiset / Aura Lindeberg