Työttömälle vapaus valita opiskelupaikkansa

Työttömille halutaan antaa mahdollisuus jatkaa keskeytyneitä opintoja tai opiskella uuteen ammattiin. Tähän mennessä työttömät ovat voineet opiskella vain työllisyyskursseilla.

talous
Punatakkinen naisesimies neuvoo valkotakkista naista leivonnassa, leivontavälineitä ja -tarvikkeita suurkeittiön teräksisillä tasoilla.
Entinen fysioterapeutti Mira Sohlman (oik.) opiskelee osaa catering-alan keittiötutkinnosta.YLE

Suunnitelmat koulutuksen vapauttamiseksi ovat jo pitkällä. Työ- ja elinkeinoministeriö antaa asiasta lakiehdotuksen eduskunnalle syksyn aikana.

Uudistuksessa on omat vaaransa. Suomessa voi olla pian kahden kerroksen opiskelijoita: niitä, jotka nostavat opintolainaa ja niitä jotka saavat ansiosidonnaista.

- Uudistuksen etu on kuitenkin se, että kaikki kansalaiset saavat saman tasoiset aikuskoulutusedut, kiteyttää työmarkkinananeuvos Teija Felt työ- ja elinkeinoministeriöstä

Mikä tahansa koulutus ei kelpaa

Työtön ei voi kuitenkaan ryhtyä opiskelemaan mitä mieleen juolahtaa. Koulutuksen on oltava sellaista, että se tähtää työpaikan saantiin. Työllisyyssuunnitelma on tehtävä yhdessä työvoimaviranomaisten kanssa.

Tukea opintojen täydentämiseen voisi saada korkeintaan 24 kuukautta. Opintojen keskeymisestä on oltava ainakin vuosi.

Mahdollista jo nyt

Tällä hetkellä osapäiväopiskelu on mahdollista, mikäli työtön saa soviteltua päivärahaa. Täyspäiväinen opiskelija joutuu hakemaan opintotukea tai lainaa.

Myös muutosturvan piiriin päässeet saavat opiskella ja nauttia työttömyyskorvausta. Tällä hetkellä muutosturvan piirissä on 7 000 suomalaista. Kaikkiaan työllisyyskoulutukseen osallistuu 70 000 sumalaista.

Kaikki työttömät eivät koskaan opiskele maistereiksi. Siksi tulevaisuudessakin tarvitaan yhä muun muuassa työnhakukursseja.

Lähteet: YLE Uutiset / Kristiina Tolkki