1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verenluovutus

Verenluovuttaja sai kevyen mielen

Kajaanilainen Antti Karjalainen luovutti maanantaina verta 111. kerran elämässään. Veripussin täyttymisen jälkeen mies aikoi viettää rauhallisen iltapäivän ja nauttia luovuttamisen tuottamasta kevyestä mielestä.

Arto Karjalainen joi verenluovutuksen päätteeksi kakkukahvit. Kuva: YLE

-Hyvä mielihän tästä verenluovutuksesta tulee. Olo ei niinkään muutu miksikään, mutta mieli on keveämpi. Tuntuu, että jotakin on tullut tehtyä.

Kajaanilainen Antti Karjalainen on vuosien varrella tottunut veren luovutukseen, eikä hänen tarvitse edes miettiä, mistä koko hommassa on kyse.

- Tiedän kuinka tärkeää luovuttaminen on. Minulle tämä on jo rutiinia, mutta tämä on myös tarve. Elimistö vaatii käyntiä täällä muutaman kuukauden välein. Se on kuin vanhanaikainen kuppaus, että otetaan vähän verta pois, Antti Karjalainen sanoo.

Kun verenluovutuksesta kuluu muutama kuukausikin, alkaa miehen mielessä pyöriä laskelmat siitä, milloin luovutuspöydälle taas pääseekään makaamaan.

- Lapset ovat hekin aika lailla verenluovutusringissä, joskin työ tahtoo olla heillä esteenä. Ennen veren luovuttaminen oli helpompaa, kun Kajaanissa oli kiinteä luovutuspiste.

Karjalainen on ilmoittanut halukkuutensa myös luuydinrekisteriin.

- Olen luuydinluovutuksen rekisterissä, mutta sieltä ei ole tullut kyselyitä. Ei sitä tiedä, milloin sieltä kysytään. Meitä on niin monenlaisia: veriryhmän ja monen muun pitää juuri osua kohdalleen, että luuytimen luovutus voidaan tehdä.

Verenluovutuspöydällä Karjalainen makaa noin kymmenen minuuttia. Sitten homma on selvä.

- Sitten lähden kahville ja kotiin. Ja iltapäivä otetaan kevyesti: verenluovutuksen jälkeen ei ole asiaa rankametsälle, eikä rankkaa saunomistakaan suositella. Toiset reagoi hyvin herkästi veren luovutukseen. Itselläni ei ole mitään seuraamuksia, joten tulen tänne mielelläni. Pitää vaan muistaa juoda vähän tavallista enemmän.