Sotkamon seurakunnassa tehdään jälleen elokuvaa

Jo neljättä kertaa käyntiin pyörähtävä elokuvan teko on vahva menetelmä saada nuoret mukaan toimintaan. Kymmenen hengen ydinjoukko tekee töitä läpi talven. Valmis elokuva esitetään esimerkiksi rippikoululeireillä.

elokuvat
Pinja Jylhälehto näytteli pääosaa elokuvassa "Lahjaksi annettu"Sotkamon seurakunta

Elokuvan aiheet ovat nuorille tuttuja. Jokainen ryhmä kertoo oman tarinansa.

-Suurena haasteena etukäteen on se, että koskaan ei voi tietää mitä lähdetään tekemään. Aluksi etsitään sellaisia juttuja, joissa on tärkeä viesti. Joka kerta tehdään pitkäjänteisesti töitä elokuvan eteen, jolla on jokin merkitys, kertoo elokuva ohjauksesta vastaava Miika Norvanto.

Kolme edellistä elokuvaa ovat rohkaiseet tekijöitä, seurakunnan nuorisotyön ohjaaja Kari-Pekka Vehkaojaa ja Miika Norvantoa. Suunnitteilla olevan neljännen elokuvan kuvaukset aloitetaan tämän vuoden puolella, ja lopputuloksesta päästään nauttimaan ensi kesänä. Ryhmä koostuu lukioikäisistä nuorista. Viimeisimmän elokuvan nimi oli "Lahjaksi annettu" ja siinä käsiteltiin elämän hallitsemattomuutta.

- Kun nuori tulee ja aloittaa tyhjästä, asettaa se tekemään töitä kunnolla, eikä ketään tarvitse patistella. Tämä on samalla hyväksi havaittu tapa saada nuoria seurakunta työhön mukaan, sanoo Kari-Pekka Vehkaoja.

Aihe kolahti pääosan esittäjään

Pinja Jylhälehto esitti edellisessä elokuvassa pääosaa. Teema tuli tutuksi myös elokuvan ulkopuolella. Pinja Jylhälehto loukkaantui laskettelurinteessä, juuri kun elokuva tekeminen oli kuumimmillaan. Alunperin hän lähti mukaan yhden lukiokurssin perusteella, mutta innostui elokuvan tekemisestä niin, että kipinä alalle syttyi.

- Siitä on tullut hyvää palautetta ja itsellekin jäi hyvä mieli. Yhdeksän kuukautta oli monipuolinen kokemus - sai uusia ystäviä ja yhdessä pohdittiin asioita. Sain tietää kaikenlaista elokuvan tekemisestä.

Myös Saku Niskanen oli mukana tekemässä elokuvaa.

- Työhön tarvitaan paljon kameran takana toimijoita. Olen aikaisemmin harrastanut videon tekemistä, eikä yhdeksän kuukauden työsarka tullut yllätyksenä. Edellisissä elokuvissa mukana olleet kaverit kertoivat, mitä olisi tulossa.

Lähteet: YLE Kainuu / Sanna Kähkönen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus