1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kukka rintaan, pormestari saapuu kylään

Moskovassa päiväkodit odottavat lasten vanhemmilta uskomattomia panostuksia. Kirjeenvaihtajamme pakkaa lastensa reppuun paitsi askartelutarvikkeet niin myös vessapaperit.

Ulkomaat
YLE

Moskovalaisessa päiväkodissa on huolestunut tunnelma. Toisen kerroksen lattiaremontti on kesken, eikä uusiin pihakukkiin ole rahaa. Kaiken pitäisi kuitenkin näyttää siistiltä ja kauniilta, kun Moskovan pormestari Juri Luzhkov vierailee päiväkodissa ensi viikolla.

Päiväkodin ulko-ovessa kiiltää uusi riikinkukko-maalaus ja amppelikukat kukkivat ruukuissaan. Mutta tämä ei riitä. Joidenkin lasten vanhemmat tuovat päiväkotiin multaa, jotta piha saadaan kuntoon ennen pormestarin vierailua. Todellinen kauhistus kun olisi, jos päiväkodin todellisuus paljastuisi pormestarille.

Päiväkodin pihan kunto puhutti vanhempainillassa. Erään äidin mukaan hänen poikansa ei halua käydä päiväkotia, koska poika ei viihdy päiväkodin pihalla. Naapuripäiväkodin pihalla kiipeilytelineet kun ovat uusia ja pieni pursi odottaa kapteeniaan hiekkalaatikon vieressä. Silloin toinen äiti nousi vanhempainillassa ylös ja kertoi, että naapuripäiväkodin lasten vanhemmat maksoivat piharemontin. Äidin mukaan naapuripäiväkodin sponsorimaksut nousivat kuitenkin niin korkeiksi, että perhe päätti vaihtaa päiväkotia.

Vessapaperit kotoa

Vanhempien tuki onkin merkittävä apu päiväkodeille. Kun päiväkoti alkaa, hoitoryhmästä tulee lappu, mitä tavaroita päiväkotiin pitää viedä. Tänä syksynä lapussa oli 25 eri kohtaa: neljä vessapaperirullaa, paketti servettejä, lyijykyniä, vesivärit, satukirja, sakset, kolme piirustuslehtiötä, liimaa, puukyniä, kreppipaperia, kaksi värityskirjaa ja askartelutarvikkeita. Kaikki pyydetyt asiat olivat kuitenkin sellaisia, joita pienen lapsen voi kuvitella tarvitsevan päiväkodissa.

Nyt rahaa kerätään pormestarin vierailun takia. Päiväkodin johtaja pyytää lainaksi 60 euroa, jotta pihaan saadaan ostettua uusia kukkia. Hän lupaa maksaa summan takaisin, kunhan jostain saadaan rahaa. Annan rahat, koska olen ollut tyytyväinen lasteni hoitoon. Toivon, että kun pormestari katselee kauniita kukkia ja saa muistoksi lasten itse tekemiä lahjoja, hänen sydämensä heltyy ja päiväkotia muistetaan kaupungin rahanjaossa. Todellisuushan on se, että päiväkodin ikkunat vetävät ja ehkä se leikkapaikkakin tarvitsisi kunnostusta. Mutta tästä kaikesta pormestarille ei kerrota mitään vaan hänet vastaanottavat hymyissä suin olevat lapset ja parhaimpiinsa pukeutuneet hoitajat. Niiden kauniiden pihakukkien keskellä.

Lähteet: YLE Uutiset / Liisa Lehmus, Moskova

Lue seuraavaksi