Hyppää sisältöön

YLE teki jatkosopimuksen HBO:n sarjoista

Yleisradio ja yhdysvaltalainen televisioyhtiö HBO ovat tehneet kolmivuotisen jatkosopimuksen HBO:n sarjoista. Jatkossa YLEllä on oikeus esittää niitä myös YLE Areenassa. Toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mukaan oikeus tuli kaupan päälle. YLE Uutisten tietojen mukaan sopimuksen hinta on noin miljoona euroa vuodessa.

YLE näyttää myösTom Hanksin ja Steven Spielbergin HBO:lle tekemän minisarjan The Pacific. Kuva: EPA / IAN LANGSDON

Uusi sopimus ei enää määrittele esityskertoja, vaan ajanjaksoja, joina ohjelmaa saa esittää. Siten esityskertoja voidaan lisätä.

Lisäksi sopimus takaa YLElle kaikki ne sarjat, jotka alkavat Suomessa sopimuskauden aikana, vaikka sarjan elinikä olisi kolmivuotista sopimusjaksoa pitempi.

YLE saa HBO:n sarjat ohjelmistoonsa myös aiempaa tuoreempina, kun viive HBO:n ensi-illan ja YLEn ensiesityksen välillä lyhenee. Aiemman sopimuksen mukaan YLEn oli odotettava vuosi Yhdysvaltain ensiesityksestä, ennen kuin sarjan sai televisioida Suomessa.

YLEn toimistusjohtajan Mikael Jungner kertoo, että uusi sopimus solmittiin suurin piirtein samalla hinnalla kuin vanhakin eli nettioikeudesta ei maksettu mitään.

Sopimus on muutoinkin edullinen, sillä ulkomainen draama on selvästi halvempaa kuin kotimainen, Jungner sanoo.

Etua YLElle ja yleisölle

YLEn kansainvälisen ohjelmahankinnan päällikkö Tarmo Kivikallio on sopimukseen hyvin tyytyväinen. Hänen mukaansa sopimus on YLElle strategisesti erittäin tärkeä. Katsojille se mahdollistaa HBO:n laatuohjelmien katselemisen ilman mainoskatkoja.

- YLE Areenaa koskevien oikeuksien sekä uuden esitysjakso-määrittelyn ansiosta tätä voi kutsua suunnannäyttäjäsopimukseksi, joka vastaa erinomaisesti median käytön muuttuneisiin vaatimuksiin, Kivikallio kiittää.

Uusissa sarjoissa nähdään vampyyreja ja afrikkalaisetsiviä

HBO:n kansainvälisestä levityksestä vastaava johtaja Jennifer Bowen puolestaan sanoo, että yhteistyö YLEn kanssa on ollut loistavaa ja HBO on iloinen sen jatkumisesta. Yhtiö ei itsekään katko ohjelmiaan mainoksilla.

- Tämä uusi sopimus tarjoaa YLElle sekä HBO:n suositut ohjelmat että sitä joustavuutta, jota YLE menestyvänä yleisradioyhtiönä tarvitsee ja haluaa, Bowen sanoo.

Tulevia HBO-sarjoja YLEn kanavilla ovat muun muassa Mullan alla -sarjan tekijän Alan Ballin vampyyrisarja True Blood (YLE TV2:ssa keväällä 2010), Tyynenmeren sodasta kertova Steven Spielbergin ja Tom Hanksin sarja The Pacific (YLE TV1:ssä syksyllä 2010) sekä botswanalaisista naisetsivistä kertova The No. 1 Ladies Detective Agency (YLE TV1:ssä vuoden 2010 aikana).

.
.