Valton budjetti lihavoittaisi kotimaista elokuvaa

Eduskunta sai tänään käsittelyynsä ensi vuoden talousarvioesityksen. Kulttuurin puolella lisää rahaa olisi luvassa etenkin kotimaiselle elokuvalle. Elokuva-alan 3,3 miljoonan euron lisäyksestä valtaosa annettaisiin tuotantotukeen.

kulttuuri
Elokuvateatterin yleisöä 3D-lasit päässä.
YLE

Elokuva-alalle talousarvioesitys toisi 2,5 miljoonaa lisää rahaa. Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohn toivoo lisärahan kasvattavan niin laatua kuin määrää.

- Talousarvioesityksen lisäraha toivottavasti tarkoittaa, että saamme vielä syvempiä ja vielä paremmin kerrottuja ja kenties enemmän elokuvia suomalaisten ja maailman katsottavaksi.

Krohn toivoo myös tuotantopäivien kasvua.

- Toivon että lisärahan ansiosta tulee joitakin kuvauspäiviä ja jälkituotantopäiviä lisää ja ehkä enemmän rahaa käsikirjoitukseen tai pohjatyöhön, Krohn summaa.

Elokuvantuki jakautuu Suomessa eri lajityyppien kesken, mitä Krohn pitää merkittävänä.

- Kun rahasta puhutaan, tämä ei tarkoita vain pitkiä näytelmäelokuvia vaan myös dokumentteja ja lyhytelokuvia. Puhumme koko elokuvakulttuurin ja tarinankertomisen kirjosta. On upeaa, että ministeri Wallin on määrätietoisesti sitoutunut elokuva-alan kehittämiseen.

Pohjoismaisesta tasosta silti jäljessä

Kotimaisen elokuvan valtiontuki on vuodesta 2007 kasvanut 50 prosentilla. Tuotantopäiviin Krohn toivoisi kasvua. Pohjoismaisiin tuotantomiljooniin on matkaa.

- Olemme yhä paljon muita Pohjoismaita jäljessä, mitä elokuvataiteen tukemiseen tulee, Krohn sanoo.

Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtaja näkee elokuvataiteen arvostuksen kuitenkin olevan nousussa.

- Voi sanoa, että nyt vasta ymmärretään, että elokuvan keinoin kerrottu tarina on yhtä tärkeä ja rakas kansakunnalle kuin teatterin ja kirjallisuuden keinoin kerrottu.

Suomessa elokuvan rahoitus tulee pääosin valtiolta. Jos eduskunta hyväksyy budjettiesityksen, lisämiljoonat näkyisivät Suomen elokuvasäätiössä ensi vuoden alussa.

- Meille rahat tulisivat tammikuussa, ja uusi volyymi näkyisi helmikuun tuotantotukikokouksessa. Silloin jaossa olisi siis se 2, 5 miljoonaa lisää, Irina Krohn toteaa.

Eduskunta aloitti talousarvioesityksen käsittelynsä tänään. Elokuva-ala on saamassa tuotantotuen lisäksi tukea muun muassa elokuvateattereiden digitointiin. Taiteen ja kulttuurin määrärahat nousevat yhteensä 384 miljoonaan euroon.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/Emilia Cronvall