Lävistyksistä voi tulla ongelmia

Lävistykset ovat kasvattaneet suosiotaan koristautumisen muotona. Lävistystä tehtäessä vahingoitetaan aina kudosta eivätkä lävistykset ole koskaan täysin riskittömiä.

lävistys
Hammashoitoa.
YLE

Yleisimmät ei-toivotut seuraukset lävistyksistä ovat tulehdukset ja arpikudos. Tulehdukset ovat useimmiten pinnallisia ja paikallisia ja hoituvat antibioottisilla voiteilla, mutta joskus tulehdus voi äityä syvemmällekin. Erityisen tärkeää tulehdusten torjunnassa on lävistysvälineitten puhtaus.

-Jos ihmiseen jotain laitetaan, niin steriliteetti on ykkösasia, toteaa ihotautien erikoislääkäri Sari Huikko-Tarvainen.

Korvannipukoiden reikiä lukuunottamatta noin kolmasosa lävistyksistä kehittää jonkinlaisen komplikaation, joista tulehdukset ovat yleisimpiä. Suun alueella, kielen tai huulen lävistyksissä, kolmessa neljästä lävistyksestä kehittyy jokin ei-toivottu vaikutus. Tulehdukset ovat Huikko-Tarvaisen mukaan myös se vakavin seuraus.

-Tulehdus voi olla henkeä uhkaava. Jos infektio etenee syvempiin kudoksiin, se voi edetä myös verenkiertoon ja sitä kautta sydäntulehdukseksi, kertoo Huikko-Tarvainen.

Yleisimpiä tulehduksia ovat bakteeritulehdukset, mutta myös virukset voivat levitä epäpuhtaiden laitteiden kautta.

Lävistyksestä hammasharmeja

Toinen lävistyksen perusvaikutus on arpikudos. Lävistyksen kohdalle syntyy väistämättä arpikudosta, mutta varsinainen uhka on keloiditaipumus. Tässä arpikudos ei tahdo lopettaa kasvamistaan.

-Suurin arpikudos, jonka olen nähnyt on vauvan pään kokoinen, kertoo ihotautilääkäri Sari Huikko-Tarvainen.

Kielilävistykset voivat olla hankalia myös hampaiden kannalta. Tutkimusten mukaan kahdeksan vuoden kielilävistyksen jälkeen useimmilla lävistetyillä on ienvetäymiä ja hampaiden lohkeamisia.

Huikko-Tarvainen pitää uskomattomana, että lävistys- ja tatuointialaa ei valvota järjestelmällisesti.

- Villiä menoa. Lääketieteessä hygienia, steriliteetti ja anatomian tuntemus ovat aivan keskeisiä. Tuntuu, että tietämys lävistyspuolella ei ole niin suurta, hän sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Titta Herring