Mobiililaajakaista on kuoppainen tie internetiin

Kuluttajavirastoon tulee paljon yhteydenottoja mobiililaajakaistoihinsa pettyneiltä ihmisiltä. Asutuskeskuksissa laitteiden kova kauppa on saanut verkot ruuhkautumaan, kun taas maaseudulla yhteys on hidas. YLE Keski-Suomi testasi mobiilin toimivuuden.

Kotimaa
Kannettava tietokone metsässä marjavarpujen päällä.
Petteri Juuti / Yle

Internetin käyttö mobiililaajakaistalla on parhaimmillaan sujuvaa ja ongelmatonta. Kiinteään laajakaistaan tottuneelle käyttäjälle saattaa olla yllätys, kun samoilla lukemilla kaupattu mokkula onkin huomattavasti lankavaihtoehtoa hitaampi.

- Suurin osa nettiliittymien nopeuksiin liittyvistä yhteydenotoista tulee mobiililiittymistä, kertoo Kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula.

Verkon käyttäjämäärät ovat kasvaneet nopeasti, eivätkä tukiasemat pysty jakamaan riittävästi tietoa kaikille halukkaille. Pahimpina ruuhka-aikoina jopa tavallinen nettiselaaminen käy hitaaksi - nettivideoista puhumattakaan.

- Kun palvelevan tukiaseman yhteysnpeus jaetaan alueella olevien käyttäjien kesken, ja vielä matkapuhelinliikenne ja tekstiviestiliikenne menevät dataliikenteen edelle, niin netin nopeudessa on ongelmia jos kapasiteetti ei riitä, kuvailee Hannula.

Maaseudulla verkkoa ei välttämättä löydy

Jos kaupungeissa ongelma on nopean 3G verkon ruuhkautuminen, niin maaseudulla päänvaivaa aiheuttaa 3G verkon saatavuus. Yhdessä paikassa nettivideo voi pyöriä ongelmitta, mutta kivenheiton päässä ei.

- Kuuluvuuskartat eivät ole riittävän tarkkoja. Myynnissä on oletettu, että pääasiallisella käyttöpaikalla olisi 3G -verkko, mutta osoittautuukin että ollaan katvealueella, Hannula toteaa.

Puhelinyhtiöt haluaisivat päästä eroon haja-asutusalueiden lankaverkoista, mutta tolpat on pidettävä pystyssä, kunnes tieto kulkee ilman lankoja yhden megabitin nopeudella. Käytännössä se tarkoittaisi sujuvaa selaamista ja toimivia nettivideoita. Maaseudulla siihen on vielä pitkä matka.

YLE Keski-Suomi testasi

Testirupeaman perusteella mobiililaajakaistaverkko on taajamissa ruuhkainen ja haja-asutusalueilla vaikeasti tavoitettava. Yhteysnopeus voi olla lähes mitä tahansa riippuen paikasta, ajasta, olosuhteista ja operaattorista.

Kaupungeissa verkko ruuhkaantui, maaseudulla nopeaa 3G -verkkoa ei meinannut löytyä ja automatkalla nopeus vaihteli kohtuullisen nopeasta olemattomaan.

Mobiililaajakaistojen rinnalla testiin osallistunut @450 verkko osoittautui parhaimmillaan toimivaksi. Kaupungissa se hävisi huippunopeuksissa, mutta osoitti kyntensä maaseudulla, mikäli mobiililaajakaistat hukkasivat 3G -verkon. @450 verkkokaan ei tahdo toimia kaikkialla.

Testi kertoo selkeästi sen, että langatonta laajakaistaa hankkiessa on syytä pyytää operaattorilta testilaite kotiin lainaksi ja varmistua verkon toimivuudesta ennen sopimuksen tekemistä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti