Ihmisoikeusjärjestö tuomitsi Acehin sharia-lain

Indonesian kansallinen ihmisoikeuskomissio on tuominnut Acehin maakunnassa hyväksytyn islamin sharia-lain jyrkennetyn tulkinnan. Uuden lain mukaan aviorikokseen syyllistynyt aikuinen voidaan tuomita kuolemaan kivittämällä.

Ulkomaat

Laki sallii myös jopa 400 iskun raipparangaistuksen raiskauksesta, alkoholin käytöstä, homoseksistä ja uhkapelistä. Acehissa on tähän asti noudatettu sharia-lain lievempää tulkintaa.

Indonesian kansallisen ihmisoikeuskomission johtaja Ifdhal Kasim kuvasi uutistoimisto AFP:lle uutta lakia julmaksi ja nöyryyttäväksi. Kasimin mukaan laki on ristiriidassa Indonesian maallistuneen poliittisen järjestelmän kanssa, ja hän aikoo vedota presidentti Susilo Bambang Yudhojonoon lainsäädännön tarkistamiseksi. Laki vie maakuntaa takaisin menneeseen, vuosisatojen taakse, Kasin sanoi.

Laki hyväksyttiin vain muutama viikko ennen kuin uusi ja vapaamielisempi maakuntaneuvosto nousee valtaan. Uuden maakuntahallituksen johtaja, kuvernööri Irwandi Yusuf vastustaa jyrkkää sharia-lakia. Uudessa maakuntaneuvostossa on entisen kapinajärjestön GAM:n seuraajaksi perustetulla puolueella vahva asema.

Indonesian korkein islamilainen toimielin suhtautui myönteisesti uuteen lakiin.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset