1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n ruoka-apujärjestö WFP on ajautunut rahapulaan Afrikassa

YK:n ruokaohjelma WFP joutuu sulkemaan ruoanjakelukeskuksia Somaliassa, vaikka maa kärsii poikkeuksellisesta kuivuudesta. Järjestö joutuu leikkaamaan toimintaansa myös muissa itäisen Afrikan maissa avustusrahojen ehtymisen takia.

Ulkomaat

WFP sulkee Somaliassa 12 ruoanjakelukeskusta, joista on jaettu ruokaa naisille ja lapsille. Järjestö joutuu karsimaan toimintaansa rahapulan takia, vaikka Itä-Afrikkaa vaivaava kuivuus on lisännyt avuntarvitsijoiden määrää.

WFP on saanut vain 40 prosenttia seuraavaksi vuodeksi tarvitsemastaan rahoituksesta, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo. WFP:n mukaan ongelmat johtuvat siitä, että kansainvälinen yhteisö ei ole onnistunut järjestämään järjestölle rahoitusta.

YK:n järjestöt ovat aikaisemmin varoittaneet useasti joutuvansa ongelmiin, kun avustusvirrat ovat ehtyneet maailmanlaajuisen talouskriisin takia.

WFP:n mukaan leikkauspäätöksiä oli erityisen vaikea tehdä Somalian osalta, koska maa kärsii sisällissodan lisäksi pahasta kuivuudesta. Ruoka-avun tarpeessa on yli kolme miljoonaa somalia eli puolet väestöstä. Joka viides lapsi kärsii vakavasta aliravitsemuksesta.

WFP:n ruokavarastot ovat loppumassa myös Keniassa, missä järjestö ylläpitää suuria pakolaisleirejä somaleille. Toimintaa karsitaan myös Ugandassa ja Etiopiassa talousongelmien vuoksi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi