Hääyönä kirkossa pääsee mutkattomasti naimisiin

Hääyö on kirkon vastaveto kaupallisille ja ison rahan häille. Hääyötä vietetään ensi perjantain ja lauantain välisenä yönä Vantaalla Pyhän Laurin kirkossa. Yön aikana ketkä tahansa, joilla on valmiina avioliiton esteiden tutkinta, voivat ilmoittautua kirkossa ja avioitua saman tien.

Kotimaa
Heikki Leppä
Pastori Heikki Leppä ideoi Vantaalla järjestettävän Hääyö-tapahtuman.YLE

Idean isän, Tikkurilan seurakunnan pastorin Heikki Lepän mukaan hääyöllä halutaan ennen kaikkea muistuttaa, että on olemassa vaihtoehto täydellisten häiden tavoittelulle.

-Toinen elementti yöhäissä on mutkattomuus ja lisäksi yö on positiivisessa mielessä jännä aika, joka sopii kaupunkilaiseen elämänmuotoon, pastori Leppä selvittää AamuTV:n haastattelussa.

- Kirkkoherrakin innostui asiasta oitis. Idea oli samantien myyty, Leppä sanoo.

Vihkiyö alkaa kello 18.30. Tuolloin avautuvat kirkon ovet ja ilmoittautumisia otetaan vastaan. Vihittävä hääpari saa valita vapaana olevan ajan. Ilmoittautumisen jälkeen varataan vajaan puolen tunnin mittainen yhteinen keskusteluaika papin kanssa. Kun on viralliset asiat on käyty läpi, vihille mennään alttarin vapautuessa.

Hääyöstä voisi tulla perinne

Hääyön vihkijöiksi on tulossa kuusi pappia. Musiikista vastaa neljä kanttoria. Hääpari saa valita oman häämarssin, jos haluaa.

Hääyö on kiinnostanut jo etukäteen. Ihmiset ovat ottaneet yhteyttä puhelimitse ja sähköpostitse. Leppä arvioi, että yhteydenottojen perusteella voisi olettaa, että paikalle saapuu kymmeniä pareja. Ennakkoon hääyöhön ei voi ilmoittautua.

-Jos tälle on kysyntää, tästä pitäisi tulla perinne, Leppä sanoo.

Hänen mielestään kirkko ei ole nyt lähtenyt kilpasille maistraatin kanssa. Nyt halutaan vain osoittaa, että mutkattomasti pääsee naimisiin myös kirkossa.

Kritiikkiäkin on tullut. Leppä kertoo, että joillekin kollegoille on ollut vaikea selittää ideaa, koska he ovat tottuneet siihen, että vihkimiseen pitäisi paneutua huolellisesti ja vakavasti.

- Myös viittauksia Las Vegasiin ja liukuhihnatyöskentelyyn on ollut, mutta se ei ole ollut missään vaiheessa ajatuksena. Kiireen tuntu ei kuulu vihkimiseen, Leppä kiteyttää.

Lähteet: YLE Uutiset / Sari Aro