1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

"Hollolan Hollywood" herää henkiin

Hollolan Hollywoodiksi aikoinaan kutsuttu Pyhäniemen kartano nähdään pian taas valkokankaalla, kun ohjaaja Juha Wuolijoki aloittaa syksyllä Hella Wuolijoesta kertovan Hella W -elokuvan kuvaukset.

Kuva: Pyhäniemen kartano

Hella W -elokuvassa Pyhäniemi esittää Hella Wuolijoen aikoinaan omistamaa, Mäntsälässä sijainnutta Jokelan kartanoa. Siellä Hella Wuolijoki tarjosi yösijaa neuvostoliittolaiselle desantille, suomalaissyntyiselle Kerttu Nuortevalle. Nuortevan auttamisen takia Wuolijoki pidätettiin ja tuomittiin vuonna 1942.

Suomalaisen elokuvan kulta-aikana Pyhäniemen kartanossa ja sen mailla kuvattiin useita suomalaisia elokuvia. "Hollolan Hollywoodissa" kuvattuja elokuvia ovat muun muassa Siltalan pehtoori (1934) ja Kaivopuiston kaunis Regina (1941).

Hella W:n kuvaukset aloittavat uuden aikakauden Pyhäniemen kartanossa. Pyhäniemestä on tarkoitus tehdä kulttuurien kohtauspaikka. Ensi kesäksi on suunnitteilla konserttisarja ja taidenäyttely.

Kartano on toiminut aikoinaan aateliston kotina, mutta tilaa ovat isännöineet myös seurakunnan kirkkoherrat ja kappalaiset.

Lahden lähellä Hollossa sijaitsevan Pyhäniemen kartanon historia ulottuu keskiajalle, sillä ensimmäinen merkintä kartanosta löytyy jo vuodelta 1467. Ratsutilan arvon Pyhäniemen kartano sai vuonna 1630.