Kiinalaisohjaajat kiertävät sensuuria sijoittamalla filminsä menneisyyteen

Kiinalaiset elokuvaohjaajat naamioivat nykypäivän ongelmista kertovia filmejään historiallisiksi kiertääkseen sensuurin. Ohjaaja He Pingin mukaan vanhat runot ja tarinat ovat olleet jo pitkään ohjaajien apukeinona, kun he ovat halunneet esittää kritiikkiä tästä päivästä.

kulttuuri

He Ping osallistuu Toronton filmijuhlille, joilla esitetään myös hänen satiirinen elokuvansa Vehnä. Sitä ei ole aiemmin nähty muualla kuin Kiinassa.

Elokuva kertoo näennäisesti vuosisadoista ennen ajanlaskumme alkua, jolloin Kiinassa käytiin toistuvia valtasotia. Tarinassa naiset odottavat miehiään ja poikiaan sodasta kotiin ja säilyttävät elämänilonsa vain uskomalla valheeseen eli siihen, että sota loppuu ja elämä palaa normaaliksi.

He sanoo, että elokuvan olisi teemansa puolesta voinut vallan hyvin sijoittaa nykyaikaan, mutta aihe oli siihen liian herkkä. - Kiinalaisen elokuvaväen todellisuutta on, että nykyaikaan sijoittuva kriittinen elokuva saattaa jäädä sensorien hampaisiin, He sanoo.

"Pahaa peitellään"

Kiinassa on Hen mukaan tapahtunut viime aikoina paljon edistystä, mutta monia asioita peitellään edelleen. Kiinalaisten elämä on nyt paljon onnellisempaa kuin koskaan ennen, mutta he elävät yhä valheessa, He suomii.

Hän viittaa hiilikaivosonnettomuuksiin, joissa kuolee joka vuosi sadoittain kaivostyöläisiä, ja äskettäisen myrkkymaitoskandaaliin. Kumpiakin peiteltiin, He muistuttaa. Hän uskoo, että monet vieläkin pahemmat asiat ovat edelleen pimennossa.

Muita historian kaapua hyödyntäviä kiinalaisia nykyelokuvia Toronton filmijuhlilla ovat Tian Zhuang Zhuangin Soturi ja susi, joka sijoittuu samaan aikaan kuin Vehnä, sekä Lu Chuanin Elämän ja kuoleman kaupunki, joka kertoo japanilaisten toimeenpanemasta verilöylystä Nanjingissa vuonna 1937.

Lu ei kiistä, etteivätkö Japanin sotilaat olisi tappaneet Nanjingissa raa'asti jopa satoja tuhansia ihmisiä, mutta hän kuvaa sotilaita myös tavallisina ihmisinä, jotka ovat joutuneet sodan traagiseen ansaan. Tästä hyvästä hän on saanut kotimaassaan jo tappouhkauksen.

Lähteet: AFP